Followers

11 February 2010

Ini pun lauk hari ini jugak. Siakap ni dah malas asyik kukus saja. Hari ni memang cadang nak buat masam manis. Kebetulan bahan semua ada. Kecuali timun, sebab tu saya ganti dengan lobak merah dan capsicum. Sebenarnya, nak letak apa pun boleh. Sayur mayur pun memang sesuai seperti bunga kubis dsb. Terpulang kepada citarasa masing-masing.

SIAKAP SWEET SOUR

Bahan-bahan :-
1 ekor ikan siakap, dibersihkan
1 btg lobak merah, potong mcm btg mancis
1/2 bj capsicum, didadukan
1/2 tin nenas, didadu kecil
1 btg serai, diketuk
2 sdm cili mesin
3 helai daun limau purut

Dimayang/
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia, sebesar ibu jari
1 btg cili merah

Bahan sos/
3 sdm sos cili
3 sdb sos tomato

Cara-cara :-
  1. Panaskan kuali dengan minyak yang agak banyak.
  2. Ikan yang telah dibersihkan, dikelar dan dilumur sedikit garam dan tepung jagung. Goreng terendam ikan sehingga garing. Angkat dan letakkan di dalam pinggan bujur. Ketepikan.
  3. Cedok minyak yang berlebihan dan tinggal lebihan minyak utk menumis.
  4. Masukkan halia terlebih dahulu dan biar sebentar. Kemudian baru masukkan bawang merah, bawang putih dan serai. Agak-agak dah layu sedikit baru masukkan cili merah. Gaul sehingga bawang kekuning-kuningan.
  5. Tuang cili mesin dan kacau sehingga cili pecah minyak. Masukkan air dan lobak merah. Bila dah setengah empuk, tuang sos ke dalam kuali. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Biarkan mendidih dan masukkan capsicum dan nenas. Biar seketika.
  6. Sebelum menutup api, gunting daun limau purut ke dalam kuali dan kacau-kacau sampai mesra kesemuanya.
  7. Tuang kuah ke atas ikan dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY