AYAM GORENG JINTAN
Bahan-bahan :-
1 ekor ayam, dipotong kecil
1 sdm serbuk jintan manis
1 sdm serbuk jintan putih
1 sdm rempah kurma
1 sdm rempah sup
1/2 sdm serbuk kunyit
2-3 sdm serbuk lada hitam, dikisar kasar
garam secukup rasa
2 btg serai, diketuk
2 helai daun kari
2 biji ubi kentang
1 keping asam keping
Bahan mesin/
1 bj bawang besar
4 bj bawang putih
1.5 " halia
Bahan lain/
2 bj bawang besar, dipotong bulat atau 1/2 bulat
2 biji cili hijau, dihiris serong
Cara-cara :-
- Satukan ayam dan bahan mesin. Masukkan bahan-bahan rempah kecuali lada hitam dan sedikit garam dan perap ayam selama 1-2 jam.
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari. Kemudian masukkan serai.
- Masukkan ayam dan air kemudian tudungkan kuali. Biar ayam setengah empuk dan masukkan ubi kentang. Biarkan seketika sehingga ayam betul-betul masak dan ubi pun empuk. Tambah air jika terlalu kering. Masukkan lada hitam. Perasakan dengan garam dan masukkan asam keping.
- Sebelum tutup api, masukkan bawang besar dan cili hijau yang dihiris. Gaul-gaul sekejap dan bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
Nota : Saya akan asingkan dada ayam dan lain-lain bahagian yang terlebih isi dan simpan untuk dimasak lauk yang lain. Saya tidak berapa gemar menggunakan isi yang terlalu banyak seperti dada ayam dalam masakan sebegini sebab dalam banyak-banyak bahagian, bahagian yang ada tulang temulang juga lah yang paling laku. Sebab tu saya asingkan bahagian dada dan kemudian boleh dibuat sebagai bahan sampingan untuk menggoreng mee, nasi atau campur ke dalam tom yam atau sup dsb.
No comments:
Post a Comment