Sup ini saya belajar dari mak. Dari zaman kanak-kanak sampai sekarang memang suka sangat dengan lauk yang satu ini. Tak jemu kata orang. Nak masak pun senang. Bahan pun tak banyak. Bolehlah mencuba jika sudi.
Mula-mula ambil 5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih kemudian dihiris. Masukkan ke dalam mangkuk kecil. Ambil 1 sdt belacan dan gaul bersama bawang tadi. Seperti gambar di bawah.
Contoh Ikan Kikik.
Kemudian, di dalam periuk masukkan air dan didihkan. Ambil 3 batang cili kering dan basuh bersih kemudian kerat 3 bahagian. Ambil 2 batang serai dan diketuk. 2 asam keping. Masukkan bahan-bahan yang di atas ke dalam periuk dan biar mendidih. Masukkan garam. Apabila kuah sudah mendidih, baru dimasukkan ikan. Biar sekejap dan bolehlah ditutup api.
Kemudian, di dalam periuk masukkan air dan didihkan. Ambil 3 batang cili kering dan basuh bersih kemudian kerat 3 bahagian. Ambil 2 batang serai dan diketuk. 2 asam keping. Masukkan bahan-bahan yang di atas ke dalam periuk dan biar mendidih. Masukkan garam. Apabila kuah sudah mendidih, baru dimasukkan ikan. Biar sekejap dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment