Followers

17 September 2009

Kek Buah Kukus

Macam biasa tiap-tiap tahun mesti kena buat kek. Tak kisahlah kek apa pun dan tak kisah lah sedap ke tak pun..wakakaka. Tahun nie saya buat kek buah kukus. Biasa buat kek buah bakar. Kek nie padat dan satu bancuhan tu boleh dapat loyang besar saiz 10-11 inci.

KEK BUAH KUKUS
Sumber : FnR

Bahan-bahan :-
600 gm tepung gandum
340 gm mentega Golden Churn
300 gm gula kastor, dihanguskan, perlahankan api dan masukkan 1/2 cwn air
300 gm gula pasir
5 bj telur gred A
2 sdt esen vanila
2 sdt esen oren
375 gm buah-buahan kering campuran [mix fruits]
2 sdt soda bikarbonat

Cara-cara :-
1. Panaskan kukusan.
2. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan mix fruits ke dalam adunan tepung dan digaul. Ketepikan.
3. Di dalam bekas berasingan, pukul gula dan mentega sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
4. Tuang adunan tepung ke dalam bancuhan mentega dan kacau sebati.
5. Tuang gula hangus dan kacau lagi.
6. Masukkan kesemua esen dan gaul sebati. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega di sekelilingnya dan tabur sedikit tepung supaya kek tidak melekat. Sedia untuk dikukus selama 4 jam. Balut tudung kukusan supaya air tidak menitik jatuh ke atas permukaan kek.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY