Baru mula mengayuh semalam. Itupun sempat buat jem nenas saja. Kulit tat jangan tanya lagi lah ya. Belum tahu lagi nak buat bila. Sejak masuk puasa sampai ke hari ini angin tak berapa baik la pulak. Hmm..sabor je lah.
JEM NENAS
Bahan-bahan :-
1 biji buah nenas mengkal
sepotong buah betik masak ranum
2 cwn gula
1/2 biji limau nipis, jus shj
Cara-cara :-
1. Kupas dan bersihkan nenas.
2. SAGAT atau PARUT nenas sehingga habis.
3. Masak sehingga pekat baru tambahkan buah betik tadi.
4. Masukkan gula dan kacau sehingga pekat, likat dan bertali-tali.
5. Sebelum menutup api, perah rata jus limau ke atas jem lalu dikacau.
6. Sejukkan dan sedia digunakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam...ziarah&pkenalan..jem nenas buatan sendiri memang sedap.tat nenas menjadi menu wajid deeja setiap tahun.
ReplyDelete