Followers

09 September 2009

Jem Nenas

Baru mula mengayuh semalam. Itupun sempat buat jem nenas saja. Kulit tat jangan tanya lagi lah ya. Belum tahu lagi nak buat bila. Sejak masuk puasa sampai ke hari ini angin tak berapa baik la pulak. Hmm..sabor je lah.

JEM NENAS

Bahan-bahan :-
1 biji buah nenas mengkal
sepotong buah betik masak ranum
2 cwn gula
1/2 biji limau nipis, jus shj

Cara-cara :-
1. Kupas dan bersihkan nenas.
2. SAGAT atau PARUT nenas sehingga habis.
3. Masak sehingga pekat baru tambahkan buah betik tadi.
4. Masukkan gula dan kacau sehingga pekat, likat dan bertali-tali.
5. Sebelum menutup api, perah rata jus limau ke atas jem lalu dikacau.
6. Sejukkan dan sedia digunakan.

1 comment:

  1. salam...ziarah&pkenalan..jem nenas buatan sendiri memang sedap.tat nenas menjadi menu wajid deeja setiap tahun.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY