Pertama kali cuba buat biskut ni. Ya Allah, biskut paling hodoh dalam dunia! Lainkali nak beli cutter cookies lah. Kalau nak ikut tangan yang tak pro ni, herot petot biskut ni. Kesian betul!Hehehe..
BISKUT COKLAT BERBADAM
Sumber : Chef Alex Goh
Bahan-bahan :-
A/
260 gm mentega
185 gm gula aising
B/
1 bj telur
1/2 sdt pes kopi - saya kecualikan
1 sdt pes coklat
C/
400 gm tepung gandum
1 sdb susu tepung
1/2 sdt serbuk penaik
D/
* 180 gm kepingan badam
Cara-cara :-
1. Pukul A sehingga kembang. Kemudian tambah B dan pukul sehingga sebati.
2. Campur C yang telah di ayak dan kemudian masukkan D. Gaul rata.
3. Tekan doh ke dalam dulang segiempat berukuran 8 inci yang telah dialas dengan kertas kuih. Simpan doh di dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras.
4. Keluarkan doh daripada peti sejuk dan potong menjadi kepingan 40mm. Potong menjadi kepingan nipis, berukuran 5mm tebal.
5. Susun atas loyang pembakar yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit.
Nota :-
Kepingan badam boleh digantikan dengan kacang lain seperti walnut, pecan, hazelnut. Adunan tidak perlu dipukul sehingga ringan. Cukup sekadar bahan-bahannya sebati dan rata.
* Saya mencampurkan 80 gm coklat rice kerana kepingan badam tak cukup!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment