Followers

04 August 2010

Udang Masam Manis

Disebabkan rempahku yang hangit semasa menumis untuk masak Udang Malbari, terpaksa lah buang rempah tu dan cari idea lain untuk masak udang. Nasib baik udang tak sempat dilebur sekali, kalau tak rugi..rugi!! Belek punya belek akhirnya saya dapat idea dari buku kak liza iaitu udang masam manis resepi dari buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza. Memang senang dan cepat kerja. Bahan pun tak banyak. Yang penting sedap!

UDANG MASAM MANIS

Bahan-bahan :-

A/
5 ekor udang besar [udang harimau]
saya guna lebih kurang 1/2 kg udang biasa, disiang kulit dan biarkan ekornya
1 labu bawang besar, dihiris
1 bj tomato, dipotong 4
5 sdb sos cili
5 sdb sos tomato
1 sdk gula
1/2 cwn air
garam secukup rasa

B/ bagi menumis - dihiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau

Cara-cara :-

  1. Gaulkan garam dengan udang dan gorengkan [saya tambah serbuk kunyit juga]. Kemudian ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan udang, buah tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kemudian kacau rata. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY