CEMPEDAK GORENG
Bahan-bahan adunan tepung :-
2 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
1/2 sdb garam
1-2 sdb gula
3 sdb serbuk santan
1/2 sdt serbuk kunyit
1 sdt air kapur
2 cwn air [lebih kan sedikit]
Cara-cara :-
- Campur bahan-bahan kering terlebih dahulu. Kacau-kacau rata.
- Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat konsistensi adunan yg tepat. Sedang elok sahaja. Tidak cair dan tidak terlampau pekat. Kemudian masukkan air kapur dan kacau menggunakan whisker. Kacau sehingga tidak berbintil-bintil.
- Panaskan minyak yang agak banyak di dalam kuali.
- Ambil beberapa ulas cempedak dan masukkan ke dalam bancuhan supaya menyaluti keseluruhan cempedak itu tadi dan terus dijemput ke dlm kuali. Goreng terendam sehingga kekuningan dan toskan minyak. Ulang sehingga habis.
No comments:
Post a Comment