IKAN SAMBAL TOMATO
Bahan-bahan :-
beberapa ketul ikan jenahak, terpulang pd citarasa
apa-apa jenis ikan pun boleh
Dikisar/
5 bj cili merah [saya guna 7 biji]
2 sdb cili kering mesin [saya guna cili kering dlm segenggam]
7 bj bawang merah
7 bj bawang putih [saya guna 3 bj]
1/2 bj bawang besar [tambah sendiri]
1/2 sdb belacan [saya guna 1 sdt]
1 bj buah tomato
3-4 sdb sos tomato
2 bj bawang besar, dipotong gelang
Cara-cara :-
- Ikan ditabur dengan garam dan serbuk kunyit lalu digoreng. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Kisar buah tomato dan curahkan ke dalam kuali. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato dan perasakan dgn garam dan gula. Tambah air jika terlalu pekat.
- Masukkan ikan dan bawang besar yang telah dipotong gelang. Kaup balikkan supaya mesra dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment