Bahan-bahan :-
25 gm agar-agar
5 cwn air
1 cwn gula
1 cwn gula
1 tin buah laici, asingkan buah dan jusnya
[sukat sebanyak 1 cwn jus]
1 tin susu cair
1 tin buah laici sebagai hiasan, optional
Cara-cara :-
- Agar-agar direndam bersama air lebih kurang 2-3 jam. Masak sehingga agar-agar hancur.
- Tapiskan agar-agar tadi dan masak semula kemudian masukkan gula. Masak sehingga gula hancur.
- Kisar kasar-kasar buah laici bersama dgn jusnya. Ketepikan.
- Tuang susu ke dalam periuk dan juga buah laici yang sudah dikisar tadi.
- Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan bolehlah dituang ke dalam acuan kegemaran masing-masing. Biar sehingga puding keras dan bolehlah dihidangkan. Seeloknya di simpan di dalam peti sejuk. Apabila menghidang, boleh juga susun buah laici sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment