Followers

20 August 2010

Puding Laici

Masuk bulan Ramadhan ni, ini lah baru pertama kali ke dapur menyediakan juadah pencuci mulut. Itupun ntah angin apa yg tiup pun tak tahu lah. Hehehe. Pulak tu, cari resepi yang paling senang jer. Puding ni saya buatkan kelmarin tapi baru hari ini sempat masukkan ke entri. Macam biasa, resepi asal ialah dari Kak Liza kita lah tapi saya olah sedikit supaya puding ni jadi keras dan tak lembik. Dah banyak kali dah buat puding laici ni. Memang sedap kalau dimakan sejuk-sejuk.


PUDING LAICI
Bahan-bahan :-
25 gm agar-agar
5 cwn air
1 cwn gula
1 tin buah laici, asingkan buah dan jusnya
[sukat sebanyak 1 cwn jus]
1 tin susu cair
1 tin buah laici sebagai hiasan, optional
Cara-cara :-
  1. Agar-agar direndam bersama air lebih kurang 2-3 jam. Masak sehingga agar-agar hancur.
  2. Tapiskan agar-agar tadi dan masak semula kemudian masukkan gula. Masak sehingga gula hancur.
  3. Kisar kasar-kasar buah laici bersama dgn jusnya. Ketepikan.
  4. Tuang susu ke dalam periuk dan juga buah laici yang sudah dikisar tadi.
  5. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan bolehlah dituang ke dalam acuan kegemaran masing-masing. Biar sehingga puding keras dan bolehlah dihidangkan. Seeloknya di simpan di dalam peti sejuk. Apabila menghidang, boleh juga susun buah laici sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY