Followers

28 July 2010

Nasi Kacang Dhall & Daging Masak Hitam

Hari ini my bos pulang dari overseas. 2-3 hari sebelum nak balik Malaysia, dia siap berpesan supaya jangan lupa buatkan nasi kacang dhall, teringin katanya. Jadi saya siapkan nasi kacang ni bersama regunya iaitu daging masak hitam dan ayam masak merah. Masak merah lagik! Hehe.. tapi kali ini saya gunakan seekor ayam terus. Boleh simpan lauk tu lagi 2-3 hari pulak. Hahahaha...
Nasi Kacang ni popular di sebelah utara. Dan lauk yg paling common ialah sambal. Mudah didapati sebenarnya sebab peniaga menjualnya seperti nasi lemak bungkus biasa pada waktu pagi sebagai sarapan. Nasi Kacang Dhall ni seperti nasi lemak juga cuma ditambah pewarna dan kacang dhall itu sendiri. Cuma sekali sekala bertukar selera, apa salahnya. Hehehe


NASI KACANG DHALL

Bahan-bahan :-
4 pot beras, basuh bersih, bilas dan toskan
4 pot air
1 kotak santan
1 cwn kacang dhall, direndam semalaman dan ditoskan
2 sdk serbuk kunyit
2 sdk garam [atau mengikut citarasa sendiri]

Bahan tumis/
1 btg kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 btg serai, diketuk
2 helai daun pandan, disimpul
4 ulas bawang merah, dihiris
4 ulas bawang putih, dihiris
2" halia, diketuk
minyak masak + 1 sdb planta

Cara-cara :-
  1. Panaskan minyak dan planta ke dalam periuk nasi dan tuang bahan tumis. Kacau selalu supaya bawang tidak hangit. Agak kekuningan sahaja.
  2. Tuangkan beras dan gaul seketika. Masukkan kacang dhall dan kacau lagi.
  3. Satukan santan dan air di dlm sebuah mangkuk dan tuang ke dalam periuk nasi. Kacau-kacau dan biarkan mendidih sekejap, masukkan serbuk kunyit dan garam.
  4. Biarkan mendidih seketika kemudian pindahkan periuk elektrik ke tempatnya dan on kan suis supaya nasi masak sepenuhnya.

Apabila telah naik butang warm, biarkan seketika beberapa minit dan baru digembur dgn menggunakan garfu. Tabur dgn daun pudina jika suka.

DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahan :-

Diperap/
500 gm daging batang pinang, dipotong kecil
5 sdm kicap lemak manis
4 sdm kicap lemak masin
1 sdm serbuk jintan manis
1/2 sdm serbuk jintan putih

Bahan tumis/
2 btg serai, diketuk
3 helai daun kari
2 helai daun pandan, dikerat 4 bahagian
4 ulas bawang merah, dihiris
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang

Bahan kisar/
15-20 bj cili kering, direndam terlebih dahulu sebelum dikisar
1 bj bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2" halia

Bahan lain/
5 sdm jus asam jawa
2 bj bawang besar dipotong gelang, utk hiasan
garam jika perlu

Cara-cara :-
  1. Perap daging selama lebih kurang 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan tumis. Kacau sehingga bawang kekuningan.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
  4. Masukkan daging yg telah diperap tadi dan juga air. Biar sehingga daging empuk.
  5. Apabila daging empuk, tuang jus asam jawa dan kacau-kacau sebentar.
  6. Masukkan bawang besar yg telah dipotong gelang. Balik-balikkan seketika sehingga mendidih dan bolehlah ditutup api. Sedia dihidangkan.

Nota :- Daging ini saya buat berkuah sikit. Jadi air tu saya lebihkan.

1 comment:

  1. Salam Ila...salam perkenalan jua drpd kak rus....Resepi yang hebat di rumah Ila.....Minggu sudah kak rus ke KL,singgah juga kat R&R Bukit Merah.Kak rus beli 6 biji buah markisa....tapi sayang tertinggal pula dlam peti ais kat hotel penginapan di KL...huhuhu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY