Followers

26 July 2010

Ayam Masak Merah

Pening kepala dibuatnya memikirkan menu apa yang nak dimasak harini. Belek macam-macam resepi dah tapi satu pun tak berkenan. Nak senang punya pasal, saya masak ayam masak merah saja. AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan :-
1/2 ekor ayam, dipotong kecil
1/2 bj bawang besar, dimayang halus
1 bj buah tomato, dipotong baji nipis-nipis
1 btg serai, diketuk
2 sdm sos tomato
2 sdm sos cili Thai
segenggam daun pudina
garam dan gula

Bahan tumis :-
1 btg kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 buah pelaga

Bahan kisar :-
10 bj cili kering
4 bj cili merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2" halia

Cara-cara :-
  1. Ayam dilumur dengan garam dan serbuk kunyit lalu digoreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Ceduk keluar lebihan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar, rempah tumis dan juga serai. Kacau sehingga bawang kekuningan.
  3. Tuang bahan kisar dan masukkan buah tomato. Kacau sehingga pecah minyak.
  4. Tuang sos dan air. Biarkan mendidih dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam dan gula. Boleh juga jika ingin masukkan bawang besar yang dihiris gelang.
  5. Perlahankan api dan biar ayam masak sepenuhnya. Apabila sudah masak, tutup api dan tabur daun pudina. Siap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY