.
Bahan-bahan :-
Ikan masin kurau/talang, bahagian tulang, kepala dsb
2 peket rempah ikan kering
1 btg lobak merah, dipotong serong dan tebal-tebal
1 btg ubi keledek putih, dipotong tebal
1 bj terung, dibelah 4
segenggam kacang buncis, dipotong 3 bahagian
santan dari sebiji kelapa
santan dari sebiji kelapa
1 mangkuk jus asam jawa [agak-agak sendiri]
air secukupnya
Bahan tumis :-
5 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
1/2 sdb halba campur
3 tangkai daun kari
Cara-cara :-
- Di dalam bekas, rendam ikan masin di dalam air bergaram. Setelah itu, bersihkan ikan dgn buang sisik dan kotoran. Ketepikan.
- Di dalam periuk, masukkan rempah ikan kering ke dalam periuk dan tuang air [air tu jgn byk sgt, agak-agak tenggelam rempah tu atau lebihkan sedikit pada paras rempah]. Didihkan rempah.
- Masukkan ubi keledek dan lobak merah. Biarkan setengah empuk kemudian masukkan terung.
- Apabila dah mendidih, tuang santan dan sedikit air. Biarkan mendidih dan masukkan ikan masin. Biarkan sebentar dan kemudian tuang jus asam jawa. Didihkan sekejap dan masukkan kacang buncis. Biarkan mendidih dan tutup api.
- Di dalam kuali kecil, panaskan minyak [lebih kurang 2-3 senduk nasi] dan kemudian masukkan bahan tumis. Kacau-kacau selalu supaya bawang kekuningan dan bertukar menjadi garing dan cepat-cepat tuang ke dalam periuk gulai tadi. Gaul rata-rata dan tudungkan periuk. Siap utk dihidangkan.
Nota : Terlupa nak masukkan nenas. Kalau ada nenas, boleh masukkan sekali selepas rempah dah mendidih. Bila dah setengah lembut, baru masukkan lobak merah dan ubi keledek.
No comments:
Post a Comment