Followers

15 February 2012

SOTONG MASAK ASAM

Assalamualaikum, entri ni sebenarnya dah lama cuma baru ada mood nak kemaskini blog. Lauk masak asam ni biasanya saya akan gunakan ikan seperti ikan kikik. Tapi mana nak cari ikan kikik kat pasar KL. Memang jarang nak jumpa. Jadi pilihan lain saya gunakan sotong. Sotong ni pun sebenarnya hampir pening dibuatnya memikirkan lauk apa yang nak dimasak. Lagi pulak kebetulan masa hari tu tak ada sesiapa kat rumah cuma Ila dan Yusra je. Dia pun takde lah cerewet sangat. Lauk apa yang mama masak dia makan je. Bertuah anak mama! Hehehe

Lauk sotong masak asam ni sangat mudah nak disediakan. Sangatlah sesuai untuk orang yang malas macam Ila ni haa! Mula-mula masukkan air ke dalam periuk dan didihkan. Kemudian, bawang merah 5 ulas, bawang putih 3 ulas dihiris. Ambil lebih kurang 4 btg cili kering, dibasuh bersih dan kerat 3 atau 4 bahagian. Sedikit belacan dan 1 btg serai diketuk. Bahan-bahan ini (bawang merah, bawang putih dan belacan disatukan ke dalam satu bekas dan diramas-ramas sedikit) kemudian bahan seperti serai pula terus di masukkan ke dalam periuk yang mendidih tadi bersama-sama bahan-bahan dalam mangkuk tadi (bawang dsb). Kemudian masukkan lebih kurang 2-3 keping asam keping dan biar mendidih seketika. Perasakan dengan garam. Apabila semua dah cukup mesra, baru masukkan sotong. Biarkan sekejap sahaja kerana sotong sangat tak sesuai di masak terlalu lama. Apabila mendidih sekejap terus matikan api. Siap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY