Followers

08 February 2012

Chili Crab / Ketam Bercili

Salam, agaknya dah berhabuk rumah saya ni sebab lama sungguh tak mengemas. Entah mengapa semangat nak berblogging tak muncul-muncul. Mungkin sebab setelah ketiadaan camera Canon 500D kesayangan saya jadi semangat pun dah mula luntur. Masak tu masak juga tapi tak serajin dulu. Ambil gambar pun guna kamera handphone je. Oklah, taknak berceloteh panjang, jom jenguk dapur saya pula tumpang mood nak update tu masih ada. Hehe..
Hari ini saya masak Ketam Bercili sebab sekian lama jugak saya tak masak menu macam ni. Rasa macam dah lupa pulak bila kali terakhir saya buat menu sebegini. Kalau tidak, asyik masak lemak tak pun kari saja. Geram juga tengok ketam-ketam ni sebab telur dia bukan main banyak lagi. Sabor je lah. Ketam ni my bos yang belikan. Katanya segar bugar lagi. Hampir 2kg jugak diangkutnya. Itupun saya tak masak semua, hanya separuh sahaja. Lagipun isi rumah tak ramai jadi kalau masak semua nanti membazir pulak.


KETAM BERCILI

Bahan-bahan :-
4 ekor ketam, dibelah dua dan dibersihkan
(ditabur dengan sedikit tepung gandum, garam dan serbuk kunyit. Goreng dan ketepikan)

Bahan kisar/
1 bj bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji cili merah
sedikit halia

Bahan Tumis/
2 helai daun kari
3 btg serai, diketuk
1 bj bawang besar, dihiris
1" halia, dimayang lebar

2-3 sdm cili boh/cili kisar
3-4 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
1 sdm kicap manis
garam
gula

1bj telur, dipukul dgn sedikit air

Cara-cara :-
  1. Cedok minyak lebihan goreng ketam tadi dan biar berbaki sedikit. Panaskan minyak semula dan masukkan bahan tumis. Kacau dan biar garing seketika dan masukkan bahan kisar berserta cili boh atau cili kisar. Kacau sehingga pecah minyak. [Penggunaan cili boh bergantung kepada individu. Jika sukakan pedas, boleh ditambah lagi]
  2. Tuang sos tomato dan sos tiram bersama sedikit air. Biar mendidih seketika. Masukkan garam, gula dan kicap. Masukkan ketam dan tudungkan kuali sebentar. Tambah air jika kuah kering atau pekat. Kacau-kacau seketika dan masukkan telur yang dipukul dan kacau lagi. Kaup balik ketam tadi supaya mesra dengan kuah. Boleh tabur hirisan bawang besar dan cili merah jika suka. Dan boleh juga ditabur hirisan daun bawang sebagai hiasan. Siap dan sedia dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY