Masih menggunakan resepi daripada Diana. Suka sangat dengan tekstur brownies ni. Insya allah jika ada resepi brownies yang sedap-sedap, saya akan cuba dan terus cuba dan akan saya kongsikan di sini.
BROWNIES
Sumber : Diana
Bahan-bahan :
125 gm mentega
200 gm coklat masakan
3 bj telur
1 3/4 cwn gula kastor
1 sdk esen vanila
1 1/2 cwn tepung gandum * diayak
1/3 cwn serbuk koko *
2 cwn kekacang, dicincang
Cara-cara :
- Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang 8X11". Lapik loyang dengan baking paper dan biar ada lebihan kertas sedikit supaya senang untuk dikeluarkan nanti.
- Cairkan mentega dan coklat dengan menggunakan kaedah double boil atau lebih senang menggunakan mikrowave sahaja. Masukkan gula kastor dan adun sebati.
- Masukkan telur satu persatu dan adun sehingga semuanya sebati. Tuang esen vanila dan kacau.
- Tuang tepung dan gaul sebati. Tambah kekacang. Adun lagi.
- Tuang adunan ini ke dalam bekas dan bakar sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Jangan terlalu sejuk jika tidak brownies akan mengeras dan susah untuk dipotong. Agak-agak suam dah boleh dipotong dan ada juga straight away keluar dari oven dah terus dipotong. Ikut suka masing-masing. Yang nak makan pun kita jugak kan. Potong lagu mana pun ada orang kisah ke? Hehehe
No comments:
Post a Comment