Followers

23 February 2012

BROWNIES

Masih menggunakan resepi daripada Diana. Suka sangat dengan tekstur brownies ni. Insya allah jika ada resepi brownies yang sedap-sedap, saya akan cuba dan terus cuba dan akan saya kongsikan di sini.

 

BROWNIES
Sumber : Diana

Bahan-bahan :
125 gm mentega
200 gm coklat masakan
3 bj telur
1 3/4 cwn gula kastor
1 sdk esen vanila
1 1/2 cwn tepung gandum * diayak
1/3 cwn serbuk koko *
2 cwn kekacang, dicincang

Cara-cara :
  1. Panaskan oven terlebih dahulu. Griskan loyang 8X11". Lapik loyang dengan baking paper dan biar ada lebihan kertas sedikit supaya senang untuk dikeluarkan nanti.
  2. Cairkan mentega dan coklat dengan menggunakan kaedah double boil atau lebih senang menggunakan mikrowave sahaja. Masukkan gula kastor dan adun sebati.
  3. Masukkan telur satu persatu dan adun sehingga semuanya sebati. Tuang esen vanila dan kacau.
  4. Tuang tepung dan gaul sebati. Tambah kekacang. Adun lagi.
  5. Tuang adunan ini ke dalam bekas dan bakar sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Jangan terlalu sejuk jika tidak brownies akan mengeras dan susah untuk dipotong. Agak-agak suam dah boleh dipotong dan ada juga straight away keluar dari oven dah terus dipotong. Ikut suka masing-masing. Yang nak makan pun kita jugak kan. Potong lagu mana pun ada orang kisah ke? Hehehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY