Syukur alhamdulillah hari ini dapat lagi stok sotong jadi hari ni bolehlah digulaikan. Selain gulai sotong, saya sempat juga masak sambal tumis kegemaran Yusra dengan ikan bawal yang saya beli semalam. Menjilat jari dibuatnya. Katanya setahun lebih tak makan sambal tumis mama masak! Ye lah tuu..!! :)
Manakala sayur pulak saya masak betik dan bayam masak asam. Ala-ala kampung la sket. Kuah kena lebih sebab nanti boleh buat stok nak hirup..slurppp! Ok, resepi boleh rujuk kat bawah.
SAYUR BETIK & BAYAM MASAK ASAM
Bahan-bahan :-
1 bj betik muda
1 ikat bayam
5 ulas bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
2 cm belacan
4-5 btg cili kering, dikerat 3 bahagian
2-3 keping asam keping, basuh bersih
2 btg serai, diketuk
air secukupnya
garam
Cara-cara :-
- Di dalam bekas kecil satukan bawang merah, bawang putih dan belacan. Picit-picitkan atau ramas bahan-bahan ini sehingga mesra.
- Di dalam periuk, masukkan air, buah betik, serai dan didihkan seketika. Masukkan bahan bawang tadi, cili kering dan asam keping. Perasakan dgn garam.
- Biarkan sehingga betik masak dan lembut baru di masukkan sayur bayam. Kacau seketika sahaja dan terus di tutup api supaya bayam tidak layu.
No comments:
Post a Comment