Followers

16 March 2010

Apam Pisang

Banyak kali dah buat apam pisang ni. Resepi ini dah saya olah mengikut kesesuaian saya. Apam pisang ni lembut dan sesuai untuk dibuat sebagai sarapan mahupun minum petang bersama keluarga. Saya bekalkan sedikit untuk keluarga mentua yang berangkat pulang ke Kedah pada hari ini. APAM PISANG
Sumber : NoorMasri FnR

Bahan-bahan :-
6 biji pisang emas
4 biji telur
2 cwn tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
3/4 cwn gula
1/4 cwn susu segar
1 sdt esen pisang
secubit garam

Cara-cara :-
  1. Panaskan kukusan.
  2. Di dalam bekas, masukkan pisang dan lenyek sehingga hancur. Campurkan dengan soda bikarbonat dan ketepikan sebentar.
  3. Di dalam bekas lain, masukkan telur, gula dan esen pisang dan pukul sehingga kembang. Masukkan tepung berselang seli dengan susu dan digaul sehingga sebati.
  4. Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan juga secubit garam dan gaul sehingga kesemua bahan sebati dan bolehlah dituang ke dalam loyang yang telah di sapu sedikit minyak dan sedia utk dikukus selama 45 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY