KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-bahan :-
ketam, dibersihkan dan dibelah dua
3 batang serai, diketuk [serai saya haluihhhhh]
2 keping asam keping
5 biji buah belimbing buluh, dibelah dua
1 kotak santan M&S [tak guna semua, boleh agak sendiri]
1/2 biji buah nenas, dipotong ikut citarasa sendiri
sedikit minyak utk menumis
garam secukup rasa
2 helai daun kunyit, dikerat-kerat
Tumbuk/
17 biji cili padi [saya guna cili padi kampung] BERASAP ok!
2 biji cili merah
1.5" kunyit hidup
sedikit belacan
3 biji buah keras
7 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Cara-cara :-
- Di dalam lesung, tumbuk cili padi dan kunyit hidup terlebih dahulu kemudian masukkan cili merah dan tumbuk halus. Kemudian baru dimasukkan bahan yg selebihnya dan tumbuk sehingga lumat.
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan tumbuk tadi. Kacau seketika dan masukkan serai. Tambah sedikit air di dalam bekas lesung batu dan masukkan air tadi ke dalam periuk. Biar mendidih seketika sambil dikacau-kacau.
- Masukkan nenas. Tambah sedikit air dan biar sehingga nenas lembut.
- Santan kotak dicampur dgn air dan kemudian tuang ke dalam periuk. Didihkan seketika dan masukkan asam keping dan belimbing buluh. Perasakan dgn garam.
- Apabila kuah telah mendidih, masukkan ketam. Didihkan sebentar sehingga ketam masak dan masukkan daun kunyit. Biarkan seketika dan bolehlah ditutup api.
No comments:
Post a Comment