Followers

12 August 2011

UDANG 3 RASA

Hari ini untuk menu berbuka saya dah sediakan kari ayam. Selain itu ada jugak udang yang dah lama terperuk dalam peti ais. Asyik terlupa sungguh nak beli petai kalau tak dah boleh hidang sambal tumis udang petai. Nyumm nyummm lama tak berpetai-petai segala nie! Keluarkan udang dan siapkan segala bahan maka jadi lah menu kedua iaitu UDANG 3 RASA.


UDANG 3 RASA

Bahan-bahan:
1 kilo udang, dibuang kepala
2 sdm cili kisar
3 bj bawang merah, dihiris
5 biji bawang putih, diketuk
1" halia, dimayang halus
1 btg serai, diketuk atau dimayang halus
Garam dan gula secukup rasa

2 bj bawang besar, dipotong bulat
1-2 biji lada benggala, didadukan atau potong memanjang
1 biji buah tomato, dipotong baji

Bahan sos/
1/3 cwn sos cili
2 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram
2 sdm kicap pekat

Cara-cara :
  1. Udang diletakkan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng seketika. Angkat dan toskan.
  2. Kaup sedikit minyak dan tinggal sedikit untuk menumis sahaja.
  3. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kisar dan serai dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika cili agak kering.
  4. Tuang campuran sos tadi dan tambah sedikit air. Biarkan mendidih seketika. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Masukkan udang, bawang besar, lada benggala dan buah tomato. Kacau sehingga semua bahan mesra dan sebati dgn udang. Apabila sudah mendidih, bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY