UDANG 3 RASA
Bahan-bahan:
1 kilo udang, dibuang kepala
2 sdm cili kisar
3 bj bawang merah, dihiris
5 biji bawang putih, diketuk
1" halia, dimayang halus
1 btg serai, diketuk atau dimayang halus
Garam dan gula secukup rasa
2 bj bawang besar, dipotong bulat
1-2 biji lada benggala, didadukan atau potong memanjang
1 biji buah tomato, dipotong baji
Bahan sos/
1/3 cwn sos cili
2 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram
2 sdm kicap pekat
Cara-cara :
- Udang diletakkan sedikit serbuk kunyit dan garam kemudian digoreng seketika. Angkat dan toskan.
- Kaup sedikit minyak dan tinggal sedikit untuk menumis sahaja.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kisar dan serai dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika cili agak kering.
- Tuang campuran sos tadi dan tambah sedikit air. Biarkan mendidih seketika. Perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan udang, bawang besar, lada benggala dan buah tomato. Kacau sehingga semua bahan mesra dan sebati dgn udang. Apabila sudah mendidih, bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment