Followers

21 March 2011

Apam Balik


Baru-baru ini my bos berhajat sangat nak makan apam balik. Ingatkan gerai kuih kat belakang masih lagi berniaga tapi katanya dah 2 tahun tak berniaga apam balik. Uishh tak perasan la pulak! Maknanya dah hampir 2 tahun la jugak saya tak makan apam balik?! Hahaha
Berbalik kepada cerita apam balik, tiba-tiba rasa kesian pulak sebab tiba-tiba my bos ni teringin. Mahu atau tidak, saya ke dapur jugak lah jawabnya. Dulu pernah buat sekali saja itupun dah lama semasa masih tinggal di USJ. Tak silap guna resepi dari Kak Noormasri. Ikut resepi di bawah ni boleh dapat banyak jugak. Sebenarnya ada cerita juga di sebalik pembikinan apam balik ni. Memang mencabar betul lah! Dengan tak cukup bahannya, tersilap bahan pun ada. Hehehe.
Paling tak best sebab tak ada kacang tanah tumbuk. Dah tu yg dipesan jagung krim dibelinya jagung manis!! Aduhhhh..kena banyak kerja nih. Mula-mula kena masak dulu jagung manis untuk dijadikan jagung krim kemudian dah siap semua barulah boleh mula operasi. Selamat mencuba!

APAM BALIK

Bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
1/3 cwn gula pasir
1 bj telur ayam
1 cwn susu segar

Cara-cara :-
  • Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  • Di dalam bekas, satukan telur dan gula dan kemudian pukul sehingga kembang.
  • Masukkan kesemua bahan-bahan di atas dan pukul sehingga sebati.
  • Perap adunan ini selama lebih kurang 1 jam. Sedia digunakan.
Bahan Tabur/
  • kacang tanah tumbuk
  • jagung krim
  • sedikit marjerin
  • gula
  • atau apa sahaja yg anda suka ; choc rice dsb

1 comment:

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY