Followers

23 March 2011

Bingka Roti Lapis Jagung

Ini lah masalahnya kalau roti yang dibeli tak habis. Jenuh nak fikir apa nak dibuat sampai botak kepala ni..hehehe. Semalam dok tenung jugak dengan roti yang tak terusik tu. Last-last datang idea nak buat bingka roti ja. Lama juga tak berbingka. Jadi semalam selamat lah roti tu dibingkakan. Hehehe.

 Sengaja curah dengan sirap coklat di atas adunan sebelum bakar sebab nak kasi warna menarik sikit.

BINGKA ROTI LAPIS JAGUNG

Bahan-bahan :-
16 keping roti termasuk kulit atas dan bawah, dikoyak
450 ml susu segar
250 ml santan
* Bahan di atas direndam seketika

4 bj telur
3/4 cwn gula
1 sdt garam
1 sdt esen vanila
3 sdb tepung kastad dibancuh dgn 2 sdb air
1 tin jagung manis 200 ml, ditoskan airnya

Cara-cara :-
  • Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180'C.
  • Di dalam bekas, satukan telur dan gula kemudian pukul sampai kembang.
  • Masukkan garam, esen vanila dan bancuhan tepung kastad. Sebatikan.
  • Tuang adunan ini ke dalam roti yang direndam tadi. Kacau sehingga sebati.
  • Sapu marjering sekeliling loyang dan kemudian tuang setengah adunan ini.
  • Tuang jagung dan ratakan. Tuang baki adunan dan ratakan.
  • Bakar sehingga masak.
Nota :-
Anda boleh pelbagaikan resepi ini dengan menggunakan kismis, kekacang, choc chip dsb mengikut citarasa anda. Jika inginkan bingka yang lebih lemak, guna santan sepenuhnya dalam resepi ini. Resepi ini manisnya just nice tidak tawar dan tidak manis sangat. Jika inginkan lebih manis, tambahkan gula kepada 1 cawan atau pun bingka ini boleh juga dibuat toping kastad. Apa pun terpulang kepada anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY