Followers

14 June 2010

Creampuff

Saja-saja buat creampuff ni utk adegan kunyah mengunyah sambil mandi-manda di tepian kolam. Lepas bersuka ria bermandi manda, kami bertukar aktiviti pulak iaitu bermain bowling sampai sakit perut, tangan dan kaki! Huhuhu..
Disebabkan kesuntukan masa, saya memang tak sempat buat inti kastad. Jadi saya terpaksa gunakan apa yang ada. Mahu atau tidak, sekaya jugak la yang jadi pilihan. Sekaya lagikkk! Haiyaa..nasib baik ada sekaya..hehehe..

12 June 2010

Kuih Cara Moden

Saya dah pening nak buat apa untuk juadah minum petang. Kalau tak buat nanti, mulut ni rasa macam nak mengunyah aja. Belek punya belek khazanah resepi dalam simpanan saya, tertarik pula nak mencuba resepi Kuih Cara Moden ini yang saya dapat di MyResepi. Mulanya agak seksa juga la nak meletakkan inti sekaya, sebelum darahku naik, sebelum terpelanting acuan dan periuk belanga, lebih baik saya fikirkan nak letak apa. Mahu atau tidak, dah nama pun kuih cara, saya letak gula sahaja lah. Hahahaha.. Ok lah kan, janji ada jugak intinya walaupun gula! Hohoho..silalah menjamu mata yea. Dan saya nak menjamu dgn seteko teh panas!

KUIH CARA MODEN

Bahan-bahan :-
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
4 sdb gula
sedikit garam - saya guna 1sdk
1 sdk yis segera
2 bj telur - saya pukul ringan sedikit
250 ml susu cair - saya guna susu segar
3 sdb mentega, dicairkan

Inti : sekaya atau apa shj kegemaran anda

Cara-cara :-
  1. Satukan bahan kering dan gaul rata.
  2. Masukkan susu dan telur. Gaul sehingga sebati dan rehatkan selama 1 jam.
  3. Kemudian masukkan mentega cair dan gaul semula sehingga rata.
  4. Panaskan acuan kuih cara dan sudukan adunan kemudian isikan dgn inti kemudian sudukan lagi adunan supaya menutupi keseluruhannya.
  5. Tutup acuan dengan tudung periuk supaya kuih cepat masak.
  6. Boleh segera diangkat dan dihidangkan.

11 June 2010

Apam Serabai & Kuah Durian

Mulanya bercadang nak buat roti jala sahaja. Tapi sebab malas sangat nak kirai dengan kurang kakitangan pulak tu, maka saya rajinkan diri untuk buat serabai sahaja. Resepi asal dari Pn. ninoZ. Sesuai dijadikan juadah minum petang. Tetapi kalau di belah utara, serabai cukup laku waktu breakfast!

SERABAI

Bahan-bahan :-
2 cwn tepung beras
1/2 cwn nasi
1/2 cwn santan
1 sdk garam
2 sdk gula
1 sdk yis segera
1 1/2 cwn air

Cara-cara :-
  1. Kisar nasi bersama santan sehingga nasi hancur. Masukkan garam, gula, tepung beras dan air kemudian kisar lagi sehingga sebati.
  2. Masukkan yis segera kemudian gaul dan perapkan beberapa jam.
  3. Panaskan acuan serabai, ambil sehelai daun pandan dan diikat kemudian celup ke dlm minyak masak dan sapu sedikit di permukaan acuan. Biar sehingga acuan panas baru dituang sesenduk adunan kemudian ditutup dgn tudung periuk.
  4. Biarkan sehingga berlubang-lubang dan sehingga masak, bolehlah di angkat dan dihidangkan sama ada dgn kuah durian mahupun kuah manis.

Nota : Air tu tuang sedikit demi sedikit dan tengok kalau likat, tambah lagi air dan kacau sehingga dapat konsistensi adunan yg dimahukan.

10 June 2010

Pulut Durian & Mangga


Geram sebenarnya tak dapat merasa durian Balik Pulau yang sememangnya terkenal di seantero dunia. Wahhhhhh! gitu! Hahaha..
Semalam semasa tengah shopping, ternampak gerai durian. Apa lagi, budak-budak ni pun merengek nak makan. Beli lah 2 bekas dalam RM25. Malam tu terus rendam beras pulut untuk ditanak keesokan hari. Maka harini siap sudah pulut durian. Kebetulan pula mempelam masih elok, potong dan hidang sekali. Nyummmm..nyummmm!

09 June 2010

Soft Butter Bun

Untuk resepi roti kali ini saya gunakan resepi Soft Butter Bun yang disumbangkan oleh Chanel2004 suatu ketika dahulu. Ok lah adunan ni sesuai untuk keluarga yang kecil. Sekali buat dapatlah dalam 9 ketul. Bun ini saya tak masukkan sebarang inti. [Malas sebenarnya..hihihi]

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY