Followers

11 June 2010

Apam Serabai & Kuah Durian

Mulanya bercadang nak buat roti jala sahaja. Tapi sebab malas sangat nak kirai dengan kurang kakitangan pulak tu, maka saya rajinkan diri untuk buat serabai sahaja. Resepi asal dari Pn. ninoZ. Sesuai dijadikan juadah minum petang. Tetapi kalau di belah utara, serabai cukup laku waktu breakfast!

SERABAI

Bahan-bahan :-
2 cwn tepung beras
1/2 cwn nasi
1/2 cwn santan
1 sdk garam
2 sdk gula
1 sdk yis segera
1 1/2 cwn air

Cara-cara :-
  1. Kisar nasi bersama santan sehingga nasi hancur. Masukkan garam, gula, tepung beras dan air kemudian kisar lagi sehingga sebati.
  2. Masukkan yis segera kemudian gaul dan perapkan beberapa jam.
  3. Panaskan acuan serabai, ambil sehelai daun pandan dan diikat kemudian celup ke dlm minyak masak dan sapu sedikit di permukaan acuan. Biar sehingga acuan panas baru dituang sesenduk adunan kemudian ditutup dgn tudung periuk.
  4. Biarkan sehingga berlubang-lubang dan sehingga masak, bolehlah di angkat dan dihidangkan sama ada dgn kuah durian mahupun kuah manis.

Nota : Air tu tuang sedikit demi sedikit dan tengok kalau likat, tambah lagi air dan kacau sehingga dapat konsistensi adunan yg dimahukan.

1 comment:

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY