Followers

10 November 2009

Ketam & Kung Pao Chicken


Lauk pauk tengah hari ini. Ketam tu memang dah hajat lama dah nak makan. Kiranya dah beberapa minggu dah punya teringin. Ada la beberapa minggu sudah saya ke pasar Shah Alam beli ketam, belum sepat nak bagitahu, si tokeh tu dah siap2 kerat ketam-ketam tu. Eii, naik angin lah saya. Pantang betul orang kerat ketam! Saya tak suka sebab saya biasa buat sendiri saja. Kalau harap derang, hancur lah ketam-ketam tu semua. Akhirnya, saya kensel tak mau ambil ketam yg dah ditimbang dan dikerat tu. Lantak lah. Dia pun buat muka jugak lah. Nasib kau lah labu. Siapa suruh tak tanya dulu...Ekekeke.
Jadi hari ini, awal-awal saya dah bagitau kat tokeh ikan nie JANGAN kerat ketam saya. Kerat getah yg ikat tu takpa. Ekeke...
Selain lauk Ketam dan Kung Pao Chicken, ada juga lauk lain kalau korang pernah dengar lah namanya Kuah Pedas. Ala-ala Rasam yang terkenal di kalangan orang India. Sup ni memang sedap kalau dihirup. Amat lah menyegarkan sebab lada hitam dan jintan tu. Saya suka pecahkan telur kat dalam kuah pedas tu. Masakan ni memang masakan turun temurun lah. Dari tok sampai ke mak dan sekarang saya pula.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY