Followers

06 April 2012

NASI TOMATO SURI

Salam Jumaat semua,
Hari ni terasa nak makan nasi tomato la pulak. Dah lama tak buat ni. Sesekali tukar selera apa salahnya, kebetulan bahan pun dah sedia ada di rumah, terus on kan projek je. Tapi lauk sampingan untuk nasi tomato ni tak banyak mana pun sekadar ayam masak merah dan acar mentah. Untuk acar timun tu, kalaulah ada plain yogurt, memang saya akan buat raita. Makan pula waktu sejuk-sejuk..hmmm mmg bertambah-tambah la kot tapi masalahnya tak ada..huhuhu..berangan je lah!



NASI TOMATO SURI

Bahan-bahan :-
4 cwn beras basmathi, dibasuh bersih dan ditoskan
4 cwn air
2 1/2 cwn tomato sup KIMBALL
2 sdb tomato puri
1/2 tin susu cair
1 bj buah tomato masak ranum, didadukan
3-4 tangkai daun pudina, cincang kasar
1 tin kacang peas saiz kecil (230gm), toskan airnya

Bahan Tumis/
2 ikat daun pandan, disimpul
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1/2 sdt jintan putih
1/2 sdt lada hitam
1/2 bj bawang besar, dihiris

Bahan kisar/
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari

Hiasan/
beberapa tangkai daun pudina, ambil daunnya shj
segenggam bawang goreng
kismis, digoreng terlebih dahulu
kacang gajus, digoreng terlebih dahulu

Cara-cara :-
  1. Panaskan minyak dan 2 sdb minyak sapi ke dalam periuk. Masukkan bahan tumis. Kacau seketika biar bawang kekuningan. Tuang bahan kisar dan kacau lagi sehingga terbit minyak dan naik bau.
  2. Masukkan tomato sup, tomato puri dan buah tomato. Kacau seketika dan tuang air dan masukkan juga daun pudina. Kacau seketika dan tudungkan periuk biar sehingga mendidih. Tuang susu dan perasakan dengan garam dan gula.
  3. Masukkan beras dan kacau sehingga sebati, masukkan kacang peas. Kecilkan api dan tudungkan periuk seketika sebelum dipindahkan ke periuk elektrik. Biar masak sepenuhnya. Jangan cepat-cepat gembur nasi, biarkan seketika terlebih dahulu.
  4. Buka penutup periuk dan tabur bahan hiasan. Tutup semula tudung periuk dan biarkan seketika barulah digembur itupun dengan garfu atau alat untuk menggembur nasi (sudip kayu yg berbentuk seperti garfu).
Nota : Cawan yg saya gunakan ialah cawan putih atau pot yang kita dapat semasa membeli periuk nasi tu. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY