Followers

20 September 2011


Ini antara lauk pauk yang saya masak semalam. Ada juga kari kepala ikan tapi sebab banyak sangat entri kari sebelum ni jadi untuk kali ini saya abaikan aje dulu. Sambal tumis udang petai tu sangat simple resepinya. Bawang merah, bawang putih dikisar kemudian ditumis dengan cili boh sehingga masak atau pecah minyak. Kemudian tuang jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula. Campak 2 biji bawang besar yang dihiris bulat kemudian diikuti udang dan akhir sekali baru petai. Sangat cepat! Yang lambatnya sebab nk mengopek buah petai dari 6 papan.
Sayur campur pula kebiasaannya saya suka menggunakan cendawan tiram. Tapi kali ni saya teringin nak cuba cendawan shitake. Pada pendapat saya, sedap lagi cendawan shitake ni. Tapi kalau nak campur ke dua-dua jenis cendawan pun tentu bertambah sedap apatah lagi kalau campur segala jenis cendawan..umphhh..mesti lagi sedap!! Maklumlah saya penggemar cendawan. Sayur campur ni pun senang jugak. Ketuk bawang putih dlm 5 ulas kemudian tumis sedikit dgn sebatang cili merah dan bawang merah. Biar agak kekuningan masukkan lobak dan sedikit air. Tuang sos tiram. Bila setengah empuk, masukkan jagung. Sayur-sayuran ni dimasukkan biar mengikut tahap. Yang keras didahulukan, yang lembut dikemudiankan. Hahaha. Tapi saya tak suka sayur lembik! Saya tak tunggu lama kalau nk masak sayur sebab saya suka sayur jenis crunchy. Perasakan dgn garam dan lada hitam kisar. Tutup api dan baru masukkan lada benggala. Itu style saya. Hehehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY