Roti Sosej Togel
Bun Kosong
Bun Kosong
Segala roti yang di atas itu menggunakan satu jenis doh saja dan dipelbagaikan menjadi macam-macam jenis dan tak berjenis. Hehehe..Tengok dan nilai sendiri lah ye yang mana roti yang tak berjenis tuuu..Hikhikhik..
Resepi roti ini saya gunakan resepi Mr. Alex Goh dari buku The World Of Bread. Buku ini saya dah beli bertahun-tahun lamanya tapi asyik keluar masuk almari saja. Bagi sesiapa yang nak mencuba boleh lah mencubanya.
BASIC SWEET BUN DOUGH
Bahan-bahan :-
A/
480 gm tepung roti
120 gm tepung gandum
110 gm gula
10 gm garam
20 gm tepung susu
4 sdt yis segera
B/
1 biji telur
300 ml air sejuk
C/
60 gm mentega
Cara-cara :-
1. Adun A hingga sebati.
2. Tambah B dan uli sehingga menghasilkan doh.
3. Campur C ke dalam doh dan terus menguli untuk menghasilkan doh yang lembut dan kenyal.
4. Tutup doh dengan plastik. Biarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.
5. Guna jari untuk menekan ke dalam doh. Ia patut menunjukkan tanda jari yang jelas, tetapi doh tidak patut menurun. Ini menandakan ia siap untuk membuat roti atau ban.
Amboi banyaknya roti Kacip oi.... Nanti tak usah makan nasi, dok pulun roti ja no... Gebus menghelit ghoti hang ni... caayalah!
ReplyDeletecantik rumah. adoi, sikit hari lagi mamak roti garu kepala...roti benggali tak laku, roti kacip pulak mai.
ReplyDeleteKacip>MamaFaMi : byk ar maaaaa..adunan byk tak hengat! fenin dok pikiaq nk buat apa..tu yg jadi tak berjenih..hehehe..
ReplyDeleteKacip>makcikkantin : terima kasih macikkkk..dah penat dah aihhh..takmau nk uli-uli dah..penatttt..nk start beli roti balik..kuikuikui..
ReplyDelete