PARPU TELUR
.
Bahan-bahan :-
250 gm kacang dhall
1/4 sdm serbuk kari daging
.
A/Dimesin
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2" halia
.
3-4 biji ubi kentang, dibelah 2
5 biji telur
1 1/2 kotak santan+ air
garam secukup rasa
1/4 sdm serbuk kunyit
.
B/Tumis darat
1 bj bawang besar, dimayang
3 ulas bawang putih, dihiris
2" halia, dhiris
3 btg cili kering, basuh bersih dan kerat 3 bahagian
5 helai daun kari
1/2 sdm biji sawi
3/4 sdm jintan manis biji
minyak utk menumis
.
Cara-cara :-
- Masukkan kacang dhal, serbuk kari dan air dan rebus sehingga kacang empuk.
- Masukkan ubi kentang dan bahan mesin. Biarkan sehingga kentang empuk.
- Tuang santan, masukkan serbuk kunyit dan sedikit air. Biarkan mendidih dan perasakan dengan garam.
- Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan biarkan sebentar. Godek perlahan-lahan dan kacau sedikit-sedikit. Tutup api sebentar.
- Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan B. Dengan api yg perlahan, kacau bahan-bahan tersebut sehingga garing.
- Tuang ke dalam periuk dan boleh dipanaskan sebentar dan kemudian tutup api dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment