Terima kasih kepada kak Noor Zaleha. Di bawah saya sertakan resepi yang saya ambil dari blog beliau.
KUIH JONGKONG
sumber : norlilovescakes.blogspot.com
Bahan-bahan :-
Jongkong/
3 cwn tepung beras
10 helai daun pandan+air dan dijadikan 11 cwn
1/4 sdt kapur makan
1/4 sdt garam
Kuah/
1/2 cwn gula putih
1/2 cwn gula merah
4 cwn santan
1/2 sdt garam
Cara-cara menyediakan jongkong :-
- Campurkan kesemua bahan-bahan, gaul sehingga sebati dan ditapis ke dalam kuali.
- Kacau selalu selama lebih kurang 45 minit atau sehingga adunan pekat dan berkilat.
- Tuang adunan ke dalam bekas loyang atau bekas-bekas kecil.
Cara-cara menyediakan kuah :-
- Satukan kedua-dua gula tadi kemudian dimasak menjadi air gula lalu ditapis.
- Masukkan santan dan garam ke dalam air gula tadi. Didihkan dengan api yang kecil dan dikacau selalu. Setelah mendidih, bolehlah dimatikan api.
Cara-cara menghidang :-
- Potong kuih jongkong berbentuk segiempat dan kemudian susun di dalam mangkuk. Curahkan kuah dan bolehlah dimakan.
- Sekiranya menggunakan bekas kecil, boleh terus dituang kuah ke dalamnya dan sedia di makan. Sedap sekiranya kuih ini dihidang sejuk.
Nota :-
- Kuih ini memang sedap dan menjadi. Masa mengacau adunan memang mengambil masa yang agak lama kerana menggunakan api yang perlahan dan perlu pula dikacau selalu.
- Cuma mungkin penggunaan daun pandan yang agak byk, maka kuih ini terasa sedikit pahit. Mungkin daun pandan di rumah saya jenis yang besar-besar dan lebar agaknya. Lainkali saya akan kurangkan daun pandan ini.
- Apa pun, saya memang seronok mencuba resepi ini.
No comments:
Post a Comment