Masih menggunakan resepi dari Roshayati - RNet. Memang saya suka dengan resepi ini sebab roti yang dihasilkan amat memuaskan hati. 9 ketul dijadikan bun kosong manakala lebihan doh tu saya sumbatkan butter dan taburkan gula di atasnya. Sedap bila makan panas-panas, terasa gabungan masin butter dan manis gula.
.
ASAS ROTI
Sumber : Roshayati RNet
.
Bahan-bahan :-
.
A/ Digaul
350 gm tepung roti
150 gm tepung gandum superfine
100 gm gula
1 sdt garam halus
30 gm susu tepung
1 sdt bread improver [optional]
1 sdt bread softener [optional]
4 sdt yis kering
.
B/campur dan timbang menjadi 265 gm
air
1 biji telur, dipukul sedikit
.
C/
40 gm butter atau
40 gm shortening
.
Cara-cara :-
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Uli hingga adunan agak licin.
- Masukkan bahan C ke dalam adunan dan uli sehingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
- Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
- Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk mengeluarkan angin. Ini penting utk menghasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
- Bahagikan doh mengikut berat yang dikehendaki. Bulat-bulatkan doh dan rehatkan selama 10 minit.
- Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
- Bolehlah dibentukkan ikut kesukaan. Biarkan doh selama 40 minit - 1 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
- Bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment