Followers

13 August 2011

KARI AYAM


KARI AYAM

Bahan-bahan :
1 ekor ayam, dibersihkan dan dipotong kecil
4 sdm rempah kari daging BABA'S
2-3 sdm cili kisar
1/2 santan kotak
3-4 biji ubi kentang, dibelah 4 setiap satu
1 kiub pati ayam MAGGI
1 keping asam keping
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak untuk menumis

1 bj bawang besar, dibelah 6
1 bj buah tomato, dibelah 4
1 bj cili hijau, dibelah dua

Dihiris/
7-10 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5" halia

Bahan tumis/
1 btg kulit kayu manis
3-4 biji bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2-3 tangkai daun kari, dilurut daunnya
1 ikat daun pandan, disimpul

Cara-cara :-
  1. Panaskan minyak yang agak banyak di dalam periuk. Selalunya saya akan tuang minyak sehingga menutupi permukaan periuk. Ini bertujuan memudahkan kita untuk menumis rempah nanti.
  2. Di dalam mangkuk, rempah daging dan cili kisar disatukan kemudian bancuh dengan air panas kemudian kacau sehingga bersatu. Air tu lebihkan pun takpa tak jadi masalah.
  3. Setelah minyak panas, masukkan bahan tumis beserta daun kari. Kacau seketika. Kemudian masukkan bahan hiris tadi. Mestilah dikacau selalu sehingga bawang garing. [Garing betul yea mcm nak buat bawang goreng tu].
  4. Tuang bancuhan rempah tadi dan masukkan daun pandan. Tudungkan periuk dan biar sehingga rempah pecah minyak dan masak. Kena selalu kacau rempah dan pastikan rempah betul-betul masak dan pecah minyak. Untuk menumis rempah, ianya akan mengambil masa sedikit.
  5. Setelah rempah masak, masukkan ubi kentang dan air. Biar sehingga kentang setengah empuk dan masukkan ayam dan kiub pati ayam MAGGI. Perasakan dengan garam. Biar mendidih seketika kemudian masukkan asam keping, santan, air dan bawang besar. Didihkan dengan api yg perlahan dan biar ayam masak sepenuhnya.
  6. Setelah ayam masak, tutup api dan masukkan buah tomato dan cili hijau. Siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY