Followers

21 February 2011

Sedetik Lebih

SEDETIK LEBIH by Anuar Zain


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

20 February 2011

Simple Cheesecake


sebelum bakar atau sedia untuk dibakar
biskut yang telah dihancurkan
whip cream yang digunakan
hasilnya cheesecake yang telah siap dibakar dan dipotong

SIMPLE CHEESECAKE
Sumber : K_Azah FnR

Bahan-bahan :-
Base/
2 1/2 cwn digestive biskut
50 - 80 gm mentega
Cara-cara :-
Hancurkan biskut. Cairkan mentega. Satukan biskut yang telah dihancurkan bersama-sama mentega dan gaul kemudian di tekan ke dalam loyang. Simpan seketika di dalam peti sejuk.
.
Filling/
500 gm cream cheese Philadelphia
150 gm gula kastor
5 bj telur
1 cwn whipping cream
jus lemon dari sebiji buah lemon

Cara-cara :-
  1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170' C dengan menggunakan api bawah sahaja.
  2. Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga kembang dan ringan.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
  4. Masukkan whipping cream dan jus lemon ke dalam adunan dan pukul lagi sehingga sebati.
  5. Keluarkan loyang dari dalam peti ais tadi dan tuang adunan cheese ke atasnya dan bakar menggunakan kaedah steam bake. Bakar sehingga masak.

* Saya menggunakan biskut Chipsmore untuk base. Hancurkan dengan menggunakan food processor.
* Untuk topping, anda boleh guna apa sahaja filling yang anda suka. Strawberry, Blueberry atau apa sahaja.
* Sila balut loyang anda dengan aluminium foil sebelum bakar supaya loyang kek tidak dimasuki air.

Parpu Telur

Baru nak mula perasap dapur balik. Lauk mudah ni saya sediakan sebab ini je bahan yang ada pun! Ekekeke. Selain parpu telur ni yang menjadi all time feveret, saya juga sediakan lauk ringkas lain seperti sardin dan juga ikan pekasam yang di import segar dari ladang! Hehehe..Pekasam saya dapat yang paling sedap tau sebab dibuat oleh makcik saya sendiri di Perlis. Nanti ada masa akan saya upload gambar pekasam kasi korang tengok ok.

19 February 2011

Raja Musang?


Hehehehe..senyum sampai ke telinga saya hari ini bila dapat berjumpa dengan raja buah yang diidam-idamkan. Bukan selalu pun musimnya kan. Entah bila musim pun tak pasti. Kebetulan dah lalu kat Chow Kit tu apa lagi memang tak lepas peluang lah. Sakit kepala belakang kira janji mulut dapat merasa keenakan dan kesedapan buah durian jenis yang paling top ni iaitu Musang King [Raja Musang]. Yang musykilnya saya sendiri tak pasti kenapa diberi nama Musang King! Ada sesiapa tahu ke kenapa setiap durian di Malaysia di digredkan dengan nama yang pelik-pelik. Contoh yang saya biasa dengar seperti Kucing Tidur, Raja Kunyit, D24 dan macam-macam lah. Saya tak kisah pun apa gred yang diberikan janji buah sedap dan menepati citarasa dan anak tekak saya. Jemput makan...

18 February 2011

Al Fatihah buat arwah bapa mertuaku

Assalamualaikum, lama betul saya tak update blog. Mengambil masa yang lama juga nak asah kembali idea yang dah tumpul ni. Selain dapur yang dah lama tak berasap, tak ada cerita menarik pun yang nak dikongsi dengan kawan-kawan. Rutin sebagai isteri dan ibu pun seperti biasa sahaja.

Cuma apa yang saya nak kongsi dan beritahu di sini ialah tentang pemergian bapa mertua saya iaitu Haji Md Noor Bin Shaik Ismail yang telah pun kembali ke rahmatullah pada 12/2/2011. Pada waktu subuh yang hening, kami sekeluarga dikejutkan dengan panggilan telefon memaklumkan tentang perkara tersebut. Kebetulan pada masa itu saya sekeluarga telah balik ke Penang sehari awal dan pada itu pula waktu cuti sekolah iaitu hari Sabtu. Jadi pemergian beliau tidak langsung menyusahkan sesiapa. Malah kami sekeluarga redha dengan ketentuan Allah. Arwah meninggal di rumahnya di Kulim dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Jln Perak bersebelahan dengan kubur anaknya yang telah dulu meninggal dunia. Itu permintaan terakhir arwah. Mujur pada hari tersebut ramai anak-anak, menantu, cucu cicit dan sanak saudara yang datang. Yang datang jauh dari Kelantan pun masih sempat memberi penghormatan terakhir. Syukur alhamdulillah.

 Arwah yang saya kenal adalah seorang yang sangat amanah, baik dan sangat menjaga makan dan minumnya. Menjadi pantang bagi arwah jika masakannya berminyak, cili yang ditumis tidak betul-betul masak dan sebangainya. Pantang itu dan ini. Kadang-kadang kesian juga ibu mertua saya tapi nak buat macam mana dah itu kehendak suaminya jadi turutkan sajalah. Setiap kali raya atau apa sahaja keramaian di rumah, maka kami anak menantu, cucu cicit dan sanak saudara lah yg akan menghingarkan suasana. Tak sah kalau tak dengar suara arwah memarahi cucu cicitnya yang berlari sana sini. Arwah paling suka menjamu orang dengan makanan. Kadang-kadang dipaksa cucu cicitnya makan. Ada masa sampai menangis budak-budak tu sebab dipaksa makan oleh tokwan mereka. Perut dah kenyang tapi terpaksa gagah juga buka mulut untuk disuap. Banyak kenangan yang kami sekeluarga lalui bersama arwah. Tidak terhitung rindunya kami kepada arwah.

Tarikh keramat 12/2/2011 tidak akan saya lupakan. Pemergian arwah walaupun sudah dijangka tapi tetap kami redha dan menerima dengan hati terbuka. Semoga arwah bapa mertua saya ditempatkan di kalangan orang-orang soleh dan beriman. Ya Allah Ya Tuhanku, kau ampunilah segala dosa-dosanya dan luaskan lah kuburnya Ya Allah. Al Fatihah.

03 December 2010

Melawat Kalamunda, Australia

Salam kawan-kawan, seperti yang dijanjikan, di bawah ini adalah beberapa gambar yang sempat saya ambil semasa saya berada di ladang milik seorang kawan suami yang bernama Anthony atau kami lebih senang memanggilnya Mr. Tony. Beliau berasal dari Itali tetapi telah lama menetap di Perth bersama keluarga beliau. Ladang yang saya pergi ini adalah milik ibu bapa beliau. Rumah ibu bapa beliau dan adik beradik yang lain amat berdekatan sekali. Masing-masing abang dan kakak Mr. Tony mempunyai ladang masing-masing yang saya tak pasti berapa keluasannya. Insya allah jika diizinkan Allah, saya ingin pula melawat ke ladang beliau yg terletak di Gingin, WA. Agak jauh dari bandar dan mengambil masa berjam-jam untuk sampai ke sana. Sebab itu lah suami saya hanya membawa kami ke ladang ini sahaja kerana lebih dekat dgn bandar lebih kurang 30 minit sahaja dan kalau agak jauh pula [Gingin] bimbang kami letih dan hilang mood untuk berjalan-jalan sekitar ladang nanti. Tetapi kalau dah melihat sendiri keluasan ladang ini, bagi saya akan hilang segala penat mengantuk di dalam kereta. Sanggup kot rasanya duduk berjam-jam dalam kereta kalau itu dapat puaskan hati kami dengan pemandangan ladang yg luas. Hmmm..
























Tertunailah hasrat saya untuk melihat sendiri pokok buah-buahan seperti lemon, buah ceri, aprikot, pir dan macam-macam lagi. Dan yang paling syok dapat makan fresh lagik siap petik terus dari pokok. Kalau musim sejuk, dapatlah saya berpeluang melihat tanaman stoberi. Tapi sekarang musim panas memang tak ada rezeki la. Ini pun sebenarnya ada beberapa pokok yang belum masak sepenuhnya dijangkakan bulan Januari nanti baru masak dan sedia untuk dipetik.

02 December 2010

Pizza Dough Docker



Haaaa..gajet baru lagi. Asal pergi je mesti nak ada gajet baru. Yang ini memang nampak best sangat sebab nampak senang kalau nak buat pizza bases. Ermm..kira nak senang saja! Tak payah dah nak cucuk-cucuk dengan garfu. Gelek je dengan dough docker ni. Tutup mata pun boleh punya. Hehehehe. Selain untuk pizza bases, boleh juga digunakan untuk shortcrust patries dan pie crust. Hmmm..harap jangan jadi tukun sudah..Hikhikhik.

Cuti ke Perth

Assalamualaikum. Baru berkesempatan untuk upload cerita di blog. Sepanjang cuti sekolah yg baru bermula, saya berkesempatan mengikuti suami ke Perth atas dasar kerja. Bertolak pada 28 Nov dan akan kembali ke Malaysia pada 3 Dis 2010. Sedang cerita ini ditulis, saya masih lagi di bumi Perth. Sepanjang tinggal di sini bagi saya yang pernah beberapa kali datang ke sini adalah sungguh membosankan kalau sekadar datang dan tidak melakukan apa-apa aktiviti. Jika kelapangan, saya akan berjalan-jalan sekitar bandar ataupun menghabiskan masa di pusat membeli belah. Barangan yg dijual hmmm..mahal dan tidak berbaloi melainkan anda seorang yang sgt kaya! Tapi saya tidak, sebab itu saya cuma bersiar-siar dan meluangkan masa bersama Yusra sementara suami sibuk dengan kerjanya.
Selain sibuk memikirkan aktiviti harian, perut juga perlu diberi keutamaan. Maklumlah saya ini seorang yang jenis kaki makan! Hehehe. Bila datang ke sini, saya dah sediakan segala senarai restoran/makanan dan minuman yang HALAL. Bab makanan memang tak perlu dirisaukan langsung sebab banyak restoran dari Malaysia/Indonesia yang halal seperti Insan Cafe, Karachi Restaurant, Takaza Restaurant, Mak's Place, Restoran Endah, Restoran Oleh-Oleh dan sebagainya [sekadar menyebut beberapa nama]. Kalau jemu dengan nasi, boleh cuba kebab dari restoran Turki, Pakistan dan sebagainya tapi hati-hati kerana tidak semua restoran dari Timur Tengah ini menyediakan makanan halal. Yang penting kita kena banyak dapatkan maklumat.
Lagi satu yang pelik tentang saya, bila datang sini tiba-tiba teringin nak makan makanan barat lah, makanan Jepun lah, makanan Cina lah. Haishhh..sedangkan kat Malaysia tak hairan pun! Ye lah kalau dah hari-hari lalu asyik terpandang Mc D, Pizza Hut, Hungry Jack, Red Rooster dan sebagainya mana tak terliur kan! Hahahaha.
Tapi yang pasti saat lidah inginkan sesuatu sebagai pencuci mulut rasanya tidak susah sebab di sini ada pelbagai jenis makanan sejuk beku dijual di pelbagai pasaraya seperti Woolworth dan Coles.




Seperti yang saya katakan di atas tadi, jika sesekali jemu, apa kata bertukar menu pula. Saya berkesempatan ke Harbour Town. Saya suka ke Harbour Town sebab saya dah tertarik untuk ke kedai Royal Doulton. Walaupun tak pernah sekali pun membeli apa-apa barang di situ, sekadar melihat barangan yg dijual di situ pun sudah membuat saya puas. Setelah puas berjalan-jalan, saya berehat untuk menikmati kebab di ISPA Kebabs. Makanan di sini sudah tentulah halal dan menyediakan pelbagai jenis kebab. Asyik juga sambil makan sambil melihat burung merpati berterbangan mencari makanan di sekitar kaki kita. Angin pula bertiup sepoi-sepoi bahasa dan cuaca pada hari itu sangat cantik dan tidak terlalu panas. Maklumlah sekarang kan musim panas dan suhu kadangkala mencecah sekitar 40 darjah! Seperti gambar di bawah, saya memesan nasi yang datang bersama kebab ayam, hirisan buah zaitun, jalapeno, cheese, cendawan dan couscous. Kenyang sungguh! Saya tak boleh tahan kalau tengok buah zaitun. Saya suka sangat makan buah zaitun. Sebab itu saya pesan extra olive! Umphhh!!




Gambar di bawah pula ialah sekotak buah ceri yang diberikan kepada kami semalam oleh kawan suami yang pernah saya ceritakan di entri terdahulu di mana beliau mempunyai ladang yang sgt luas. [Saya akan ceritakan di entri yang akan datang di mana saya berkesempatan melawat sendiri ke salah sebuah ladang beliau yang terletak di Kalamunda]. Di sini sekarang tengah musim buah mempelam, ceri, plum, anggur dan sebagainya. Mempelam di sini pula sungguh manis. Boleh sakit tekak kalau asyik makan dan makan saja. Hehehe. Tapi saya noticed yang sejak akhir-akhir ini saya kerap makan dan tak boleh tak makan. Lidah asyik rasa nak makan, makan, makan, makan!

03 November 2010

Apple Strudel & Jus Avocado

Salam buat kawan-kawan semua. Agak lama juga tidak kemaskini blog. Maklumlah sibuk dengan Facebook! Hehehehe. Semalam encik bos dah selamat sampai dari Perth. Yang paling teruja sekali ialah buah tangan yg dibawa bersamanya. Tak sabar rasanya. Awal-awal lagi sebelum berangkat saya dah maklumkan awal-awal supaya jangan sesekali lupa untuk belikan dessert tersohor di mukabumi Perth itu iaitu CORICA APPLE STRUDEL. Dan encik bos siap pesan lagi dengan kawannya Mr Bernard iaitu salah seorang rakan baiknya di Perth. Beliau adalah anak Malaysia tetapi bekerja dan bermastautin di Perth bersama isteri dan anak-anaknya. Lepas dah dapat buah tangan tersebut, saya tanpa berlengah lagi terus masukkan ke dalam peti sejuk. Ye lah, perjalanan Perth - KL mengambil masa lebih kurang 5 jam. Dari KLIA hendak sampai ke rumah pula 30 minit. Entah apa akan jadi pada teksturnya pun saya tak tahu. Sebab itu saya cepat-cepat masukkan ke dalam peti sejuk.

Selain buah tangan ini, ada juga yang dibawa bersamanya iaitu 2 kotak besar yang mengandungi buah-buahan segar yang dikutip terus dari ladang kepunyaan kawan baiknya iaitu Mr Tony. Menurut encik bos, ladang Mr Tony ini sangat luas. Pelbagai jenis buah-buahan, sayur-sayuran dan juga ternakan ada di situ. Penat kalau berjalan kaki tapi akan hilang penat tatkala menoleh kiri kanan kerana deretan pokok buah-buahan yang menggamit mata. Antara buah-buahan yang beliau bekalkan ialah avocado, pic, epal, stoberi, pear, mempelam, oren dan banyak lagi lah.
Jadi hari ini apabila bangun saja, lepas hantar Yusra ke sekolah, rasa tak sabar nak mencuba apple strudel dan Jus Avocado. Dengan lemak berkrimnya, dengan manisnya. Kira satu kombinasi yang baik bersarapan dengan sepotong apple strudel dan segelas jus avocado.



JUS AVOCADO
Bahan-bahan :-
1 bj buah avocado, dibelah 2 dan dibuang biji dan kulit
[keluarkan isi dgn menggunakan sudu]
2 sdb susu pekat
1 cawan air
sirap coklat
beberapa ketul ais
Cara-cara :-
  1. Ambil gelas yang ingin digunakan dan masukkan ke dalam peti sejuk bahagian dingin beku [freezer]. Biarkan seketika. Tuang sirap coklat mengelilingi gelas dan masukkan kembali ke dalam peti sejuk.
  2. Di dalam pengisar, masukkan buah avocado, susu dan air. Kisar sehingga sebati kesemuanya.
  3. Keluarkan gelas tadi dan tuang jus avocado tadi dan masukkan beberapa ketul ais. Sedia diminum.

07 October 2010

Pencuci Mulut - Buah Timun Betik

Bukan senang nak jumpa buah timun betik ni di KL. Kebetulan masa nak balik ke Penang masa bulan puasa yg lepas, singgah sekejap di R&R Bukit Merah menghala utara. Keluar saja dari kereta ada bau yg menyucuk-nyucuk hidung ni. Bau yang amat saya rindukan. Bau yang sungguh tak tertahan. Buah timun betik! Kalau yg sudah masak memang baunya sangat mengancam. Untuk tidak lepaskan peluang, saya pun apa lagi terus ke gerai yang menjual buah-buahan ini. Punyalah banyak sampai tak terpilih pula jadiknya. Cara nak pilih buah timun betik ini ialah dengan cara melihat pada struktur buah itu sendiri. Apabila buahnya sudah merekah-rekah tak hengat, itu tandanya dah boleh dimakan la tu. Saya beli 2 biji untuk dibawa balik ke Penang. Aduhhh..dalam kereta pun tak tertahan sudah. Nasib baik masa itu dah lepas berbuka puasa. Untuk sessi post mortem buah ini, saya serahkan kepada pakarnya iaitu ibu saya. Hehehe. Dia lah mengupas, dialah meracik, dia jugaklah yang masak santannya. Kami tolong tengok jer dan tolong makan. Hihihi
Ada pelbagai cara untuk makan buah timun betik ini. Tapi agak tak sesuai kalau dimakan begitu saja sebab tak ada rasa langsung. Buah ni tawar. Sebab tu amat sesuai dibuat sebagai hidangan pencuci mulut ataupun jus. Untuk pencuci mulut yg macam saya sediakan di bawah ini, senang sahaja. Dadu kecil buah timun betik ini, ketepikan. Masak santan bersama gula dan sedikit garam. Kemudian masukkan buah timun betik ini ke dalam santan dan juga seberapa byk ais ketul. Sgt sesuai dimakan sewaktu sejuk. Baru laju jer turun di tekak. Ekeke. Kalau terlebih rajin lagi, kisar terus buah timun betik ini dgn santan tadi. Jadikan seperti jus dan last but not least, ais kiub jgn lupa. Terpulang kpd citarasa masing-masing. Yang penting, hidangan ini sgt sedap!



Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY