Salam,
Kek pisang ini sebenarnya dah dibuat beberapa hari yang lalu. Sekarang baru teringat nak update. Sebenarnya pisang berangan yang saya beli tu tinggal 4 biji je lagi. Bila dah mula naik hitam legam kat kulit tu, semua pakat reject awal-awal. Kesian nasib pisang tu. Itu yang saya fikir lebih baik buat sesuatu daripada sedekah kat cik tong! Mulanya naik pening jugak la nak buat apa dengan pisang yang 4 biji tu. Nak dibuat cekodok, alahai sikit sangat nanti. Kalau nak buat muffin pula, nanti berpuluh-puluh biji pula jadiknya. Senang cerita buat kek pisang je. Resepi ni pun saya google dari internet dan olah sedikit ikut kesesuaiannya.
KEK PISANG KUKUS
Bahan-bahan :
A/Diayak
2 cwn tepung gandum
1 sdb susu tepung
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder
1 1/2 cwn gula kastor (boleh kurangkan)
4 bj telur A
1 cwn pisang yang telah dilenyek + garam sedikit
1 sdk ovallette
esen pisang
1/2 cwn minyak masak
Cara-cara :
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Di dalam sebuah bekas, satukan telur, gula, esen pisang dan ovallette. Pukul adunan ini dgn kelajuan yang maksima dan sehingga kembang.
- Tuang bahan ayak perlahan-lahan dan sebatikan adunan.
- Masukkan pisang dan minyak masak, gaul adunan ini sehingga sebati.
- Griskan loyang 9" dan tuangkan adunan. Kukus sehingga masak.
Nota : Resepi ini saya bakar sebenarnya. Jika inginkan kelainan, boleh campurkan coklat urai, parutan coklat masak atau pun sebarang kekacang yang anda gemari ke dalam adunan. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment