Followers

06 April 2012

KEK PISANG KUKUS

Salam,
Kek pisang ini sebenarnya dah dibuat beberapa hari yang lalu. Sekarang baru teringat nak update. Sebenarnya pisang berangan yang saya beli tu tinggal 4 biji je lagi. Bila dah mula naik hitam legam kat kulit tu, semua pakat reject awal-awal. Kesian nasib pisang tu. Itu yang saya fikir lebih baik buat sesuatu daripada sedekah kat cik tong! Mulanya naik pening jugak la nak buat apa dengan pisang yang 4 biji tu. Nak dibuat cekodok, alahai sikit sangat nanti. Kalau nak buat muffin pula, nanti berpuluh-puluh biji pula jadiknya. Senang cerita buat kek pisang je. Resepi ni pun saya google dari internet dan olah sedikit ikut kesesuaiannya.


KEK PISANG KUKUS

Bahan-bahan :

A/Diayak
2 cwn tepung gandum
1 sdb susu tepung
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder

1 1/2 cwn gula kastor (boleh kurangkan)
4 bj telur A
1 cwn pisang yang telah dilenyek + garam sedikit
1 sdk ovallette
esen pisang
1/2 cwn minyak masak

Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
  2. Di dalam sebuah bekas, satukan telur, gula, esen pisang dan ovallette. Pukul adunan ini dgn kelajuan yang maksima dan sehingga kembang.
  3. Tuang bahan ayak perlahan-lahan dan sebatikan adunan.
  4. Masukkan pisang dan minyak masak, gaul adunan ini sehingga sebati.
  5. Griskan loyang 9" dan tuangkan adunan. Kukus sehingga masak.
Nota : Resepi ini saya bakar sebenarnya. Jika inginkan kelainan, boleh campurkan coklat urai, parutan coklat masak atau pun sebarang kekacang yang anda gemari ke dalam adunan. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY