Bahan-bahan :-
2 cwn tepung beras
1/2 cwn nasi
1/2 cwn santan
1 sdk garam
2 sdk gula
1 sdk yis segera
1 1/2 cwn air
Cara-cara :-
- Kisar nasi bersama santan sehingga nasi hancur. Masukkan garam, gula, tepung beras dan air kemudian kisar lagi sehingga sebati.
- Masukkan yis segera kemudian gaul dan perapkan beberapa jam.
- Panaskan acuan serabai, ambil sehelai daun pandan dan diikat kemudian celup ke dlm minyak masak dan sapu sedikit di permukaan acuan. Biar sehingga acuan panas baru dituang sesenduk adunan kemudian ditutup dgn tudung periuk.
- Biarkan sehingga berlubang-lubang dan sehingga masak, bolehlah di angkat dan dihidangkan sama ada dgn kuah durian mahupun kuah manis.
Nota : Air tu tuang sedikit demi sedikit dan tengok kalau likat, tambah lagi air dan kacau sehingga dapat konsistensi adunan yg dimahukan.
Sedapnya serabai hang...
ReplyDelete