Followers

19 March 2012

PUDING KASTAD JAGUNG BERKRIM

Salam, entri kali ini pencuci mulut je. Malas nak update banyak-banyak. Yang paling cepat update dah tentu-tentu kat Facebook! Haha..Jom kita lihat resepi di bawah.



PUDING KASTAD JAGUNG BERKRIM
Sumber : Resepi Noraini

Bahan-Bahan :-
1 tin jagung krim
3/4 cwn tepung kastad
3/4 cwn gula
3 cwn santan
1 sdt esen vanila
sedikit garam

Cara-cara :-
  • Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam periuk dan kacau dengan menggunakan whisker. Pada peringkat permulaan, api hendaklah dikuatkan atau dlm keadaan biasa dan apabila adunan kelihatan mula pekat, mula perlahankan api dan teruskan mengacau.
  • Adunan mesti dikacau sehingga kental, likat dan kelihatan agak berkilat.
  • Tutup api dan boleh dituang ke dalam acuan/loyang bersaiz 9". Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong.
Nota :-
Jika tidak gemar dengan tekstur kasar jagung, boleh juga dikisar terlebih dahulu jagung tersebut sebelum di masak.
Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY