Followers

20 September 2011


Ini antara lauk pauk yang saya masak semalam. Ada juga kari kepala ikan tapi sebab banyak sangat entri kari sebelum ni jadi untuk kali ini saya abaikan aje dulu. Sambal tumis udang petai tu sangat simple resepinya. Bawang merah, bawang putih dikisar kemudian ditumis dengan cili boh sehingga masak atau pecah minyak. Kemudian tuang jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula. Campak 2 biji bawang besar yang dihiris bulat kemudian diikuti udang dan akhir sekali baru petai. Sangat cepat! Yang lambatnya sebab nk mengopek buah petai dari 6 papan.
Sayur campur pula kebiasaannya saya suka menggunakan cendawan tiram. Tapi kali ni saya teringin nak cuba cendawan shitake. Pada pendapat saya, sedap lagi cendawan shitake ni. Tapi kalau nak campur ke dua-dua jenis cendawan pun tentu bertambah sedap apatah lagi kalau campur segala jenis cendawan..umphhh..mesti lagi sedap!! Maklumlah saya penggemar cendawan. Sayur campur ni pun senang jugak. Ketuk bawang putih dlm 5 ulas kemudian tumis sedikit dgn sebatang cili merah dan bawang merah. Biar agak kekuningan masukkan lobak dan sedikit air. Tuang sos tiram. Bila setengah empuk, masukkan jagung. Sayur-sayuran ni dimasukkan biar mengikut tahap. Yang keras didahulukan, yang lembut dikemudiankan. Hahaha. Tapi saya tak suka sayur lembik! Saya tak tunggu lama kalau nk masak sayur sebab saya suka sayur jenis crunchy. Perasakan dgn garam dan lada hitam kisar. Tutup api dan baru masukkan lada benggala. Itu style saya. Hehehe..

Back To Normal

Salam,
Sejak entri yang yang lepas, saya sedikit busy dengan persiapan menyambut raya. Seminggu berkampung di Kepala Batas rumah keluarga dan selepas itu harus pulang cepat kerana pada hari Isnin 5hb Sept 2011 suami terpaksa ke UKM Specialist Centre untuk menjalani pembedahan tiroid dan saluran pernafasan. Jadi hari raya untuk tahun 2011 sangatlah tidak best! Huhuhu..
Apa pun syukur alhamdulillah ke hadrat Illahi kerana masih panjangkan usia suami kerana pembedahan berjaya walaupun masa yang dijangkakan agak tersasar. Terima kasih kepada Prof. Dr. Rohaizak Muhammad. Selama seminggu jugaklah saya terpaksa jadikan wad hospital sebagai hotel! Maklumlah nak ulang alik dari Subang Jaya ke Cheras sangatlah jauh. Apa pun saya sangat berterima kasih kerana anak-anak suami rajin datang menziarah dan selalu bertanya tentang makan minum saya. Jika saya perlukan apa-apa, mereka lah yang selalu membantu dan menghulurkan bantuan tak kira lah dari segi wang ringgit mahupun tenaga.
Selepas dah pulih dari operation, suami minta discharge awal. Boring katanya nak tinggal lama-lama di dalam wad. Mahu atau tidak terpaksa lah doktor benarkan. Dengan kantung darah sebelah kiri dan kanan tu jugaklah terpaksa di usung walau di mana jua suami berada. Walau di dalam tandas sekalipun! Sedih jugak tgk keadaan dia yg tak berapa selesa tapi demi memikirkan kesihatannya, redah jugak lah. Sehinggalah tiub dah dibuka, barulah lega dan boleh nampak senyuman terukir di bibirnya. Apa pun masih dalam keadaan pantang dan masih lagi kena pantau takut-takut dijangkiti kuman pula. Ramai juga rakan dan taulan yang datang menziarah. Terima kasih kami sekeluarga ucapkan.
Kalau nak diikutkan, raya tahun ni mmg tak pergi ke mana-mana pun. Rasa sedih juga sebenarnya sebab tak dapat beraya macam orang lain tapi seronok juga sebab saya duduk di rumah memasak dan jemput kaum keluarga datang. Kuih raya pun banyak juga dah habis dan ganti pula dengan kuih raya yang orang bagi. Tahun ni kuih raya agak laku berbanding tahun sudah. Hehehe.
Oklah, tak nak berceloteh panjang lebar. Tunggu je entri yang terbaru sebab dapur dah mula berasap kembali. Hehehehe.
Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY