Followers

30 March 2011

Cucur Makaroni

Penat! Penat! Penat! Penat tapi berbaloi..hehehehe. Mana tak nya, harini 3 entri saya masukkan sekali. Hehehehe. Untuk minum petang ni saya sediakan cucur makaroni. Juadah yang mudah untuk disediakan. Sangat sedap cucur makaroni ni sebab tekstur makaroni ni seakan-akan udang pulak. Korang boleh pelbagaikan variasi isi di dalam cucur ni. Boleh letakkan apa sahaja yang kita suka. Macam saya, saya letakkan isi ketam. Meh kita tengok resepi di bawah.


CUCUR MAKARONI

Bahan-bahan :-
1/2 peket makaroni atau lebih kurang 300 gm [byk giler ni] korang kalau nk buat, secawan cukup la kot.
* direbus sehingga empuk dan toskan.

2 bj telur, dipukul sedikit
1 pokok daun bawang, dihiris
1 pokok daun sup, dihiris
1 bj bawang besar, didadu
garam secukup rasa [saya bancuh dgn air]
lada sulah
lada hitam
sedikit serbuk cayenne [suka ati je nk bubuh]
15 keping isi ketam, dicincang kasar
2 1/2 cwn tepung [anggaran yea]
air yg secukupnya

Cara-cara :-
  • Tuang makaroni ke dalam bekas besar. Campur ke semua bahan kecuali tepung.
  • Tepung di tuang sedikit sedikit dan digaul. Agak-agak adunan dah melekat sudah memadai.
  • Panaskan minyak yg byk di dalam kuali dan sudukan adunan dan goreng sehingga masak. Toskan minyak dan sedia dihidangkan. Sedap dicicah dgn sos cili cap Tupai. Hahahaha [promo plakk!] 

Sotong Paprik



Sotong paprik ni ialah lauk hari ini. Campur dengan lauk semalam iaitu Gulai Ikan Kering, lepas tu buatkan telur dadar Sheila Rusly yang letak mayonis tu tambah plak dengan papadom haaa..memang dah cukup ngam lah. Kekenyangan tersandar terus tapi tak boleh la nak terus tersandar kang tak pasal si Yusra tak pergi sekolah KAFA. Tak boleh tahan tengok sotong tu posing especially part telur yang tersembul tu. Saya kalau beli sotong memang sotong yang ada telur je yang saya pilih. Entah kenapa, dari mengandungkan Yusra lagi saya tiba-tiba suka giler dengan telur sotong sampai lah sekarang. Hehehe..

SOTONG PAPRIK

Bahan-bahan :-
sotong, dibersihkan [buang tulang, mata, dakwat dan crown] style saya..hehehe
2-3 helai daun limau purut, dicarik
sedikit sayur-sayuran seperti ;
bunga kubis
capsicum
carrot
jagung muda
[ikut citarasa anda]

Bahan A
1/2 bj bawang besar, dihiris
3 ulas bawang kecil, dihiris
5 ulas bawang putih, diketuk
1 btg serai, diketuk
5 bj cili padi, dibelah dua atau diketuk

Bahan B [sos]
2 sdm sos cili cap Tupai
2 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram

Cara-cara :-
  • Masukkan sotong ke dalam periuk dgn sedikit shj air kemudian rebus seketika. Toskan airnya dan ketepikan. Air rebusan jgn dibuang.
  • Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan A. Kacau sehingga kekuningan.
  • Masukkan sayur-sayuran terutama yang keras dahulu seperti lobak merah. Tuang air rebusan sotong tadi. Kemudian apabila setengah empuk masukkan pula sayur-sayuran lain. Jangan biar sayur masak terlalu lama.
  • Tuang sos. Tambah sedikit air dan kacau sehingga mendidih. Masukkan sotong. Kacau sehingga sotong sebati dengan kuah. Tak perlu masukkan garam mahupun gula. Sebelum tutup api, carikkan daun limau purut ke atasnya. Kacau-kacau sedikit dan bolehlah ditutup api.

Gulai Ikan Kering


Pembuka tirai pada hari ini ialah Gulai Ikan Kering..taraaaaaaa!! Hehehehe..Saya masak sejenis saja lauk ini kelmarin. Juadah ni sangat lah senang nak buat sebab tak perlu menumis teruk. Rebus saja semua bahan dan akhir sekali baru lah ditumis darat. Salah satu favourite kami sekeluarga sehinggakan kelmarin saya belikan idli 4 keping macam biasa sebagai sarapan untuk my bos pun my bos tak pandang malah tak cuit pun plastik berisi idli tu sebab dah tak tahan dengan bau gulai yang di atas dapur. Hahahaha..
Last, dia makan nasi, saya yang tukang perabihkan idli tu. Sudahlah sebelum tu saya dah breakfast dengan cereal whole wheat. Dah elok plan nak diet tiba-tiba terbantut pula sebab kena makan idli tu walaupun buat-buat tak suka tapi habis la jugak 4 keping siap tak cukup then patah-patahkan pulak biskut cream cracker! Diet la sangat!! Hahahaha

23 March 2011

Bingka Roti Lapis Jagung

Ini lah masalahnya kalau roti yang dibeli tak habis. Jenuh nak fikir apa nak dibuat sampai botak kepala ni..hehehe. Semalam dok tenung jugak dengan roti yang tak terusik tu. Last-last datang idea nak buat bingka roti ja. Lama juga tak berbingka. Jadi semalam selamat lah roti tu dibingkakan. Hehehe.

 Sengaja curah dengan sirap coklat di atas adunan sebelum bakar sebab nak kasi warna menarik sikit.

BINGKA ROTI LAPIS JAGUNG

Bahan-bahan :-
16 keping roti termasuk kulit atas dan bawah, dikoyak
450 ml susu segar
250 ml santan
* Bahan di atas direndam seketika

4 bj telur
3/4 cwn gula
1 sdt garam
1 sdt esen vanila
3 sdb tepung kastad dibancuh dgn 2 sdb air
1 tin jagung manis 200 ml, ditoskan airnya

Cara-cara :-
  • Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180'C.
  • Di dalam bekas, satukan telur dan gula kemudian pukul sampai kembang.
  • Masukkan garam, esen vanila dan bancuhan tepung kastad. Sebatikan.
  • Tuang adunan ini ke dalam roti yang direndam tadi. Kacau sehingga sebati.
  • Sapu marjering sekeliling loyang dan kemudian tuang setengah adunan ini.
  • Tuang jagung dan ratakan. Tuang baki adunan dan ratakan.
  • Bakar sehingga masak.
Nota :-
Anda boleh pelbagaikan resepi ini dengan menggunakan kismis, kekacang, choc chip dsb mengikut citarasa anda. Jika inginkan bingka yang lebih lemak, guna santan sepenuhnya dalam resepi ini. Resepi ini manisnya just nice tidak tawar dan tidak manis sangat. Jika inginkan lebih manis, tambahkan gula kepada 1 cawan atau pun bingka ini boleh juga dibuat toping kastad. Apa pun terpulang kepada anda.

22 March 2011

Blueberry Cheese Tart



Opss! Ini bukan dari oven saya ehhh..hehehe habaq siang-siang kot satgi meneru dok tanya resepi la pulak. Cheese tart ni saya dapat sebagai buah tangan dari tetamu yang datang semasa kami mengadakan tahlil minggu lepas. Penuh sebekas dengan tart yang comel ni. Sedap tau! Kelainannya, ada letak sunflower seed atau dalam Bahasa Melayu kita panggil sebagai kuaci. Hmmm..menarik jugak ehh. Daripada terkenang memikir dah lama tak buat cheese tart ni tup tup ada pulak orang yg baik hati bagi free! Apa lagi suka tak hengat laa..hahaha..thanks kepada si pemberi [saya taktau pun siapa yang bagi..katanya friends of friends] hahaha..apa pun terima kasih sekali lagi..kalau boleh bagi la lagi..hihihihi

21 March 2011

Apam Balik


Baru-baru ini my bos berhajat sangat nak makan apam balik. Ingatkan gerai kuih kat belakang masih lagi berniaga tapi katanya dah 2 tahun tak berniaga apam balik. Uishh tak perasan la pulak! Maknanya dah hampir 2 tahun la jugak saya tak makan apam balik?! Hahaha
Berbalik kepada cerita apam balik, tiba-tiba rasa kesian pulak sebab tiba-tiba my bos ni teringin. Mahu atau tidak, saya ke dapur jugak lah jawabnya. Dulu pernah buat sekali saja itupun dah lama semasa masih tinggal di USJ. Tak silap guna resepi dari Kak Noormasri. Ikut resepi di bawah ni boleh dapat banyak jugak. Sebenarnya ada cerita juga di sebalik pembikinan apam balik ni. Memang mencabar betul lah! Dengan tak cukup bahannya, tersilap bahan pun ada. Hehehe.
Paling tak best sebab tak ada kacang tanah tumbuk. Dah tu yg dipesan jagung krim dibelinya jagung manis!! Aduhhhh..kena banyak kerja nih. Mula-mula kena masak dulu jagung manis untuk dijadikan jagung krim kemudian dah siap semua barulah boleh mula operasi. Selamat mencuba!

APAM BALIK

Bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
1/3 cwn gula pasir
1 bj telur ayam
1 cwn susu segar

Cara-cara :-
  • Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  • Di dalam bekas, satukan telur dan gula dan kemudian pukul sehingga kembang.
  • Masukkan kesemua bahan-bahan di atas dan pukul sehingga sebati.
  • Perap adunan ini selama lebih kurang 1 jam. Sedia digunakan.
Bahan Tabur/
  • kacang tanah tumbuk
  • jagung krim
  • sedikit marjerin
  • gula
  • atau apa sahaja yg anda suka ; choc rice dsb

Strawberry Cheesecake



Membaking lagi la pulak!
Kali ini permintaan wanita-wanita yg bakal menjadi ibu. Kebetulan cuti sekolah penggal pertama baru-baru ni saya balik ke Penang jadi sempat lah bawa balik sebiji cheesecake ni. Kelam kabut juga pada asalnya sebab masuk dapur petang, kemudian malam tu terus nak bertolak. Jadi kek tak berapa nk stabil lagi dan topping pun tak sempat nak bubuh. Elok cecah kaki je kat rumah mak, terus capai kek dan meluru masuk ke dalam rumah untuk di simpan dalam peti ais! Cuak la jugak takut tak sedap ke apa kan sebab dari pukul 10 malam bertolak lebih kurang pukul 5 pagi baru sampai.
Resepi ni asalnya dari buku Catherine Lau. Saya dah pernah post resepi ni kat rumah satu lagi tapi tak apa saya akan letakkan di sini juga sebagai panduan. Asalnya resepi Blueberry Cheesecake tapi saya tukar kepada Stawberry Cheesecake. Untuk base saya ikut kaedah yang saya biasa buat sebelum ni dan tidak mengikut resepi sepenuhnya. Saya gunakan biskut Oreo. Selamat mencuba!

BLUBERRY CHEESECAKE

Ingredients :

Base/
110gm butter, melted
200 gm digestive biscuits, finely crushed
2 tbsp brown sugar
50 gm almond flakes, toasted

Filling/
500 gm cream cheese
30 gm butter
120 gm castor sugar
Lemon zest grated from 1 lemon
Lemon juice from 1 lemon
30 gm cornflour, sifted
300 ml whipping cream
4 eggs
150 gm blueberry pie filling

Topping/
1 tsp powdered gelatine
30 ml water
150 gm blueberry pie filling
100 gm whipping cream

Method :

Base/
  • Melt butter in pan over low heat. Add biscuits, sugar, almond flakes and mix well. Fry till fragrant.
  • Press into a springfoam or false bottomed cake pan with the back of a metal spoon or with your hand.
  • Cover cake pan and  refrigerated for at least 30 minutes.
Filling/
  • Beat cream cheese and butter until smooth. Add sugar, lemon zest and juice and cornflour. Beat until smooth. Add cream and blend until mixture thickens. Slowly pour in eggs and mix until just combined.
  • Pour half the filling on biscuit base. Carefully spread blueberry pie filling on filling. Pour remaining filling into cake pan.
  • Place cake pan in water bath. Bake for 1 hour or until filling is set around the edge but slightly soft in the centre.
  • Turn oven off. Leave cake in oven for 30 minutes with the door closed. Remove water bath from oven. Leave cake to cool completely in oven with the door ajar.
  • Cover cake pan. Refrigerate for at least 6 hours.
Topping/
  • Sprinkle gelatine on water. Leave for 5 minutes. Stir over low heat until mixture is clear. Stir in blueberry pie filling. Remove cheesecake from pan. Top with mixture.
  • Whip cream until firm peaks form. Pipe on cake. Chill before serving.
Related Posts with Thumbnails

YOURS SINCERELY