sebelum bakar atau sedia untuk dibakar
biskut yang telah dihancurkan
whip cream yang digunakan
hasilnya cheesecake yang telah siap dibakar dan dipotong
SIMPLE CHEESECAKE
Sumber : K_Azah FnR
Bahan-bahan :-
Base/
2 1/2 cwn digestive biskut
50 - 80 gm mentega
Cara-cara :-
Hancurkan biskut. Cairkan mentega. Satukan biskut yang telah dihancurkan bersama-sama mentega dan gaul kemudian di tekan ke dalam loyang. Simpan seketika di dalam peti sejuk.
.
Filling/
500 gm cream cheese Philadelphia
150 gm gula kastor
5 bj telur
1 cwn whipping cream
jus lemon dari sebiji buah lemon
Cara-cara :-
- Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170' C dengan menggunakan api bawah sahaja.
- Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga kembang dan ringan.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
- Masukkan whipping cream dan jus lemon ke dalam adunan dan pukul lagi sehingga sebati.
- Keluarkan loyang dari dalam peti ais tadi dan tuang adunan cheese ke atasnya dan bakar menggunakan kaedah steam bake. Bakar sehingga masak.
* Saya menggunakan biskut
Chipsmore untuk
base. Hancurkan dengan menggunakan
food processor.
* Untuk
topping, anda boleh guna apa sahaja
filling yang anda suka. Strawberry, Blueberry atau apa sahaja.
* Sila balut loyang anda dengan
aluminium foil sebelum bakar supaya loyang kek tidak dimasuki air.